HTML

Hitről szóló blog

"[A béreaiak] napról napra kutatták az Írásokat, hogy valóban így vannak-e ezek a dolgok." (ApCsel 17,11) _________________ "Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek." (1Kor 14,20)

Utolsó kommentek

Címkék

abortusz (3) antiszemitizmus (3) ateizmus (4) Atya (1) az ember felépítése (1) a halál és ami utána van (2) a hit fegyvere (1) a hívő jutalma (1) a kereszt munkája (2) a szenvedés értelme (1) a viskó kritika (1) biblia (5) bibliai próféciák (4) biblikus gyereknevelés (3) biblikus kereszténység (29) biblikus lelkigondozás (2) buddhizmus (2) bűn (5) c.s. lewis (1) cursillo (3) D.M. Panton (1) dalai láma (2) dave hunt (8) dinoszauruszok (1) egység krisztusban (3) Egyszerű fordítású Biblia (2) elragadtatás (1) első feltámadás (1) elveszíthető-e az üdvösség (8) emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház (13) én halála (2) én megtagadása (2) Eszménykép és valóság (3) evangélium (15) evangelizáció (7) evolúció-teremtés (16) Ezeréves Királyság (7) féloldalas tanítások (1) feltételek az Igében (1) fiúság (1) G.H. Lang (4) győzelmes keresztény élet (11) gyülekezet (17) gyülekezeti élet (2) hinduizmus (1) hit (6) hitélet problémái (1) hitvédelem (6) hit és cselekedetek (2) hívő élet nehézségei (9) homoszexualitás (2) hústest (2) húsvét jelentése (1) igazság (1) igaz és hamis megtérés (8) imádság-imádkozás (4) Istennel járni (1) istentisztelet (12) isten imádása (8) Isten munkája (1) ítélet (1) ítélkezés (1) izrael (2) jézus (11) Jób magyarázata (1) john macarthur (2) jutalom (3) Kánaán (1) karizmatikusság (3) katolicizmus (5) katolikus pap (4) kegyelem (2) kereszt (1) kereszténység (3) keresztényüldözés (1) keresztény filmek (1) keresztség-bemerítés (2) királyság (1) közösség (1) Krisztus a hívőben (1) Krisztus a mennyben (1) Krisztus bennünk (1) Krisztus és a Gyülekezet egysége (1) Krisztus ítélőszéke (5) Krisztus teljessége (1) Krisztus Teste (2) kritika (6) különbségtétel (1) külső sötétség (1) laodicea (1) lelkigondozás (1) megagyülekezetek (2) megszentelődés (1) megtérés (9) megtéréstörténet (5) méltónak lenni a jutalomra (2) mennyek királysága (2) menyegző (2) miért teremtett az Isten embert (1) misztikus-kontemplatív-spirituális (14) müller györgy (1) new age-okkultizmus-ezotéria (9) nincsrecept (3) növekedés (6) óember (1) őrállók (1) ortodox kereszténység (2) pészach (1) posztmodern egyház (4) prédikáció (3) pszichológia az egyházban (2) ray comfort (3) Rick Warren-céltudatos (2) rick warren-céltudatos (1) segítség (1) segítség a szenvedésben (1) Stephen Kaung (2) szabadítás (1) szabadság (3) szellem lélek test (2) Szent Szellem munkája (2) szenvedés (1) szivárványszínű szvasztika (2) T. Austin-Sparks (3) tanítvánnyá tétel (2) teológiai különbségek oka (1) teremtés (1) tévtanítások az utolsó időkben (12) tévtanítók (9) the berean call (1) tíz szűz példázata (1) tozer (1) üdvösség (16) új ember (1) Új és és új föld (1) Új Jeruzsálem (1) új reformáció (2) univerzalizmus (1) uralkodás Krisztussal (3) úrvacsora (1) vallás (2) végidők (1) william paul young (1) Címkefelhő

Kertész Zsuzsanna: A posztmodern egyház - 3. rész: Rick Warren és a céltudatos élet

2009.10.15. 18:06 Kéry Zsuzsanna

 Rick Warren könyve, a Céltudatos élet, bestseller lett, több mint 20 millió példányban adták el szerte a világon és gyülekezetek tízezrei alkalmazzák ezt a könyvet egy 40 napos oktatóprogram alapjául melyben a könyv 40 fejezetét használják tanításra. Ezt a módszert Amerikában rengeteg gyülekezetben használják és már világszerte is hódít, Magyarország és Románia gyülekezeteiben is, többnyire baptista, metodista és református felekezetekben. A könyvet olvasva sok dologgal egyetértettem, de összességében a Bibliai üzenet higítása az egész könyv, becsempészve egy-egy hamis tant és Bibliai igék félremagyarázását.

Szeretnék azonban először egy kicsit Rick Warrennel foglalkozni, kicsoda ő, és mi a háttere. Rick Warren egy mega-gyülekezet (Saddleback) pásztora. Mi az a mega-gyülekezet? Olyan mint napjainkban az óriási bevásárlóközpontok, plázák. Mindenféle változatos programokkal csábítják az embereket, hogy sokan jöjjenek, és mindenki találjon kedvére való programot a gyülekezetben. Sokféle „dicséret” típus közül lehet választani, van „keresztény” rock, Hawaii hula-tánc dicséret, klasszikus, reggae, relaxálós, divatos modern dicséret.

 

Persze tódulnak is az emberek a gyülekezetbe, ahol nem várnak el tőlük semmiféle hívőhöz méltó magatartást, hanem dráma-játékokkal, „keresztény” élvezhető zenével, és egy rövid motivációs üzenettel szórakoztatják a közönséget. Aki be akar merítkezni az kap egy pólót és egy rövidnadrágot, és azonnal bemerítkezhet. Csak ki kell töltenie egy kérdőívet melyen mindössze egy kérdés található: Hiszel Jézusban?

 

Aki valamilyen okból még egyszer be akar merítkezni, ismét kap egy pólót és egy rövidnadrágot, de a kérdőívet már nem kell kitöltenie. Visszatérve Rick Warrenhez, ő Robert Shuller „tanítványa”, részt vett az ő tanfolyamain, melyen a sikeres vezetést tanították (elhangzott Larry King interjújában). Robert Schuller a liberalizmus híve. Az ő tanítása szerint az ember kell hogy legyen a kereszténység központjában és azt kell figyelembe venni, hogy ki milyen igénnyel érkezik az összejövetelekre. A legtöbb ember szeretetre vágyik, kikapcsolódásra, és arra hogy elfogadják. Ezért az ő összejövetelein is ezekre fektetik a hangsúlyt, nem pedig a megtérésre. Szerinte úgy lehet elérni a hitetleneket az evangéliummal, hogy átvesszük a hitetlenek gondolkodásmódját, és olyanokká válunk, mint ők. Az ő üzenete csak pozitív dolgokat tartalmaz, nehogy valakinek megbántsa az érzéseit és az emberek amúgy is pozitív dolgokra vágynak. A bűnről azt állítja hogy „a bűn az bárminemű cselekedet vagy gondolat melyben az ember meglopja saját magát vagy a másik embert az önbecsüléstől.” TV műsoraiba meghív New Ages vendégeket és Hollywoodi pszichológusokat hogy előadást tartsanak. Egyik legfőbb tanítása az, hogy magas önértékeléssel kell rendelkeznünk. A legfőbb probléma a kisebbségi érzés. Ennyit most Rober Schullerről, aki nagy hatással volt Rick Warrenre és nagy lelkesedéssel ajánlotta a „Céltudatos” könyvet.

 

Robert Schuller befolyása észrevehető egyértelműen Warren Ladies home journal 2005 March cikkében is. Részlet a cikkből: „Tanuld meg szeretni magad! Az önbizalmad még mindig alacsony ennyi év után? Ez az öt egyszerű igazság meg fogja mutatni neked, hogy nem kell tökéletesnek lenned ahhoz, hogy értékes legyél... fogadd el magad... Isten elfogad minket korlátok nélkül... szeresd magad... légy hű önmagadhoz.... bocsáss meg magadnak... higgy magadban... Elhiheted, amit mások mondanak rólad, vagy pedig hihetsz magadban, ahogy Isten is hisz benned, aki azt mondja, hogy teljesen elfogadható vagy, szeretnivaló, értékes és alkalmas.” Ebből is látjuk, hogy ez a fajta hamis evangélium arra apellál, hogy mi az emberek érzelmi szükséglete és úgy állítja be Istent, aki azért létezik, hogy ezeket kielégítse. Az ÉN-t helyezi a középpontba, nem Istent és a Biblia tanítását az önmegtagadásról, a testiesség megtagadásáról és az óember megöldökléséről teljesen semmibe veszi. Minden ember saját maga körül forog és elsődleges célja, hogy kielégítse vágyait. Ez a hamis evangélium Jézus nevében felmentést ad erre a bálványimádásra, melyben a bálvány a saját énünk. A Céltudatos élet című könyvben nem beszél ilyen egyértelműen erről az eretnek tanításról, de bujtatva ott van, keverve sok igaz tanítással.

 

A pszichológia hatása:

Az alábbiakban olyan idézeteket közlök a könyvből melyben egyértelmű a pszichológia hatása. (Az angolból fordítom, az aláhúzásokat én adtam hozzá) „Sok embert hajt a bűntudat” A bűntudatos embert az emlékei manipulálják. Megengedik, hogy a múlt irányítsa a jövőjüket. Gyakran öntudatlanul büntetik magukat, ezzel szabotálva sikereiket.”

 

„Istennek örömet okozni, az Ő kedvére élni legfőbb célja az életünknek. Ha teljesen megérted ezt az igazságot, akkor soha nem lesz olyan problémád többé, hogy jelentéktelennek érzed magad. Ez a te értékedet bizonyítja.”

 

„A legtöbb konfliktus a kielégítetlen szükségekből adódik. Néhány ilyen szükségletet csak Isten tud kielégíteni.”

 

„Ahhoz hogy Isten fel tudja használni a fájdalmas élményeidet meg kell hogy osszad azokat... Pál megértette ezt az igazságot ezért őszinte volt a depresszióját illetően (a 2.Korintus 1,8-10-et idézi egy modern fordításból, a Living Bible-ből). Hogyha Pál titokban tartotta volna a kétségeit és a depresszív tapasztalatait sok millió ember soha nem tanult volna belőlük.”

 

„Gedeon gyengesége a kisebbségi érzés volt....”

 

„Ma sokféle könyv és eszköz van, melyek segítenek megérteni a személyiségedet, így el tudod dönteni, hogyan használhatod fel Istenért.”

 

„A dicsőítés legjobb formája az, amely leginkább kifejezi Isten iránt való szeretetedet, az alapján hogy Isten milyen hátteret és személyiséget adott neked.”

 

„Ha megnézed a személyiségbeli különbségeket a tizenkét apostolban könnyű megérteni miért volt közöttük néha személyes konfliktus. Nem létezik „rossz” vagy „jó” temperamentum a szolgálatban.”

 

„Isten fő célja az életeddel nem a te kényelmed, hanem a karaktered fejlesztése”

 

Ezek mind pszichológiával kevert állítások, melyeknek nincsen alapjuk a Bibliában. A Biblia szerint csak egyféleképpen lehet Istent imádni: Szellemben és igazságban! (János 4,23)

 

Idézetek:

Nézzük most meg kiket idéz Rick Warren a könyvében pozitív fényben:

 

Brother Lawrence - egy római katolikus misztikus

Teréz anya - katolikus apáca

Billy Graham - evangéliumi keresztény, aki nyíltan vállalta az együttműködést a katolikusokkal, liberális teológusokkal, ortodoxokkal és egyebekkel, akik hamis tanítást hirdetnek.

Aldous Huxley - angol író, aki a kaliforniai hippik guruja lett, hirdeti a New Age és a Hinduizmus filozófiáit.

Madame Guyon - egy 17. századi francia katolikus misztikus

Anais Nin - egy feminista írónő, aki erotikus irodalmat ír

William James - egy 19. századi filozófus és vallási pszichológus, aki a vallási pluralizmust támogatta és tagadta az abszolút igazság létezését.

Henri Nouwen - egy katolikus pap, ökumenikus, pszichológus, aki bevezette a pszichológiát a katolikus egyházba

 

Úgy hiszem, hogy ha valaki a tévelygőktől idézget és egyetért velük az nem mást jelent, minthogy maga is tévelyeg.

 

Íme néhány példa a könyvből melyben Rick Warren felszólít, hogy a szeretet nevében hallgassunk, ha valakinek más a véleménye az igazságról:

 

„A konfliktus általában annak a jele, hogy a fókusz áthelyeződött egy kevésbé fontos dologra, amit a Biblia úgy hív: hogy botor vitatkozások (Róma 14,1; 2.Timóteus 2,23)”. De ha arra koncentrálunk, hogy szeressük egymást és betöltsük Isten céljait, ez harmóniát eredményez.” (162.old.). „Mivel arra teremttettél, hogy Isten családjának tagja legyél és életed második célja, hogy megtanuld szeretni és megérteni a másikat, a béketeremtés az egyik legfontosabb képesség, amit kifejleszthetsz” (153.old.).

 

„Hogyha a szolgálattal vagy elfoglalva nincs rá időd, hogy másokat kritizálj. Az időt, amit kritizálással töltesz fel lehetett volna használni szolgálatra ... Az nem a te dolgod hogy kiértékeld a Mester többi szolgáját” (p. 268).

 

Egyetértek vele, hogy nem jó dolog kritizálni testvéreinket és kis ügyeken vitatkozni, de tapasztalatból tudom, hogy arra is rányomják az „ítélkező” és „kritizáló” bélyeget, aki nem ért egyet az illető Bibliával ellentétes módszereivel. Ha rámutatunk, hogy valamit nem igei módon csinálnak, esetleg bűnt követnek el, akkor azt mondják: ki vagy te, hogy kritizálj /ítélkezz! Nem te vagy a Szent Szellem!

 

Rick Warren azt is állítja, hogy kétféle keresztény van: világias keresztény és világ-szám keresztény. A világias keresztény magával van elfoglalva, és világi dolgokat szeret. A világ-szám keresztény pedig Krisztus igaz tanítványa.

 

Warren szerint a világias keresztény is meg van térve. Azonban a tanítvány Krisztus szavai szerint: „Ha valaki én hozzám jön, és nem gyűlöli meg az ő atyját és anyját, feleségét és gyermekeit, fiútestvéreit és lánytestvéreit, sőt még a maga lelkét is, nem lehet az én tanítványom. És ha valaki nem hordozza az ő keresztjét, és nem jön énutánam, nem lehet az én tanítványom.” (Lukács 14,26-27).

 

Ez nem csak a „jó” keresztényekre vonatkozik, hanem minden keresztényre. Nem lehet válogatni, hogy jó vagy rossz keresztény legyek-e. A Jakab 4,4-ben pedig olvashatjuk hogy a világgal való barátkozás ellenségeskedés Istennel. A „világi keresztény” kifejezés olyan mintha azt mondanánk, hogy kör alakú négyzet (idézet Eric Chan-tól). Valóban, az Úr azt mondja, hogy „senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti, vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a mammonnak” (Máté 6,24).

 

1.János 2,15: „Ne szeressétek a világot (*koszmosz – világrendszer), se azokat, amik a világban vannak. Ha valaki a világot szereti, nincs meg abban az Atya szeretete.”

 

Warren könyvében csak egy-két megjegyzés van a megtérésről és az is kicsit hiányos, például szerinte Krisztus ítélőszékénél Isten ezt fogja kérdezni mindenkitől: Mit kezdtetek az én Fiammal? Elfogadtátok-e amit tett értetek és megtanultátok-e Őt szeretni és bízni Benne?

 

A gyülekezetében is, amikor hívja az embereket megtérésre a következő imát mondatja el velük: „Jézus, hiszek benned és elfogadlak téged” .Ennyi az egész! Bűnbánatról szó sem esik!

 

Még egy hamis tanítás a könyv első fejezetéből: „Megválaszthatod a karrieredet, társadat, hobbidat és életed egyéb részeit is, de a CÉLodat nem te választod meg.”

 

Aki teljes életét az Úr kezébe helyezte, az semmit sem fog magától választani, hanem életének minden kis és nagy ügyét az Úr kezébe teszi le és hagyja hogy Ő válasszon neki. Az utolsó fejezetben is megismétli ezt a tévtanítást miszerint sokféle lehetőség közül lehet választani, hol lakjunk, kit vegyünk el, stb.” és állítása szerint minden egyes lehetőség egybeeshet Isten akaratával, de nekünk nem ezzel kell foglalkoznunk elsősorban, hanem hogy betöltsük Isten CÉLját az életünkben, eltekintve attól hogy kivel házasodtunk meg, hol lakunk, stb...

 

Ebből a tévtanításból azt a következtetést lehet levonni, hogy Isten nem Úr az életünk minden részén és nekünk csak azzal kell foglalkoznunk, hogy „betöltsük Isten célját”.

 

Még egy téves állítás a Céltudatos életből, annak 25. fejezetéből: „Ahhoz, hogy Ő (Isten) át tudjon formálni minket Jézus képmására, az jobban függ a mi körülményeinktől, mint a Bibliaolvasásunktól”

 

Rick Warren sokféle modern Bibliafordítást használ, melyek elcsűrik-csavarják az eredeti szöveg jelentését és jobban alátámasztják Rick Warren elméletét. Egy példa erre a Róma 8,6: „Mert a hús(test) törekvése (gondolatvilága): halál, a Szellem törekvése (gondolatvilága) ellenben: élet és békesség” (Csia Lajos és Vida Sándor fordításai alapján)

 

A Warren által használt verzió a „The Message” ugyanezt az igét így fordítja: „Az önmagunkkal való megszállottság ezekben a dolgokban zsákutca, az Istenre való figyelés pedig kivezet minket a szabadba, egy tágas, szabad életbe.”

 

Ezek a rossz fordítások teljesen elferdítik az igék eredeti értelmét!

 

Warren Smith aki a New Age-ből tért meg írt egy kritikai könyvet Rick Warren Céltudatos könyvéről, melynek címe: Decieved on purpose (Céltudatosan félrevezetve). Miután elolvasta Rick Warren könyvét, elámult mennyi dolog emlékezteti a New Age-es filozófiára. Egyik dolog az Efézus 4,6 egy rossz fordításának a használata Rick Warren könyvében: „Mindent Ő irányit, mindenütt ott van, és mindenben benne van” (New Century Version). A New Age egyik tanítása hogy Isten mindenben és mindenkiben benne van. A másik ilyen dolog, amikor Brother Lawrence, a katolikus misztikus könyvéből, az „Isten jelenlétének gyakorlásá”-ból idéz, és ő is megjegyzi hogy szünet nélkül, akármit csinálunk Isten jelenlétét kell „gyakorolnunk”. Ez egy okkult felfogás. Az igaz hogy mindent Isten dicsőségére kell tennünk, de ez nem jelenti azt, hogy éreznünk kell Isten jelenlétét.

 

A 11. fejezetben azt írja: „A meditációról gyakran azt gondolják, hogy valami nehéz misztikus rituálé, melyet magányos szerzetesek és misztikusok gyakorolnak. De a meditáció egyszerűen központosított (fókuszált) gondolkodás, amit bárki megtanulhat, és bármikor használhat.” Gary Thomas New Age-es könyvéből is idéz, melynek címe: Sacred Pathways (Szent ösvények). Leírja hogy ahányféle ember, annyiféle módon lehet Istent szeretni, a természetszeretők például a szabadban teszik. Majd Warren arra biztat minket, hogy csak legyünk önmagunk, mert Istent nem dicsőíti, ha másmilyenek akarunk lenni, mint amilyenek vagyunk. Ez azonban sehol sincs a Bibliában, csak az, hogy Isten azt akarja, hogy Fia hasonlatosságára változzunk el, és csak egyféleképpen lehet Őt imádni: Szellemben és igazságban (János 4,23).

 

Mit jelent ez? Azt, hogy mivel egy és ugyanaz a Szellem van a hívőkben (1.Korintus 12,13), ez a Szellem nem fog egy hívőt arra indítani, hogy himnuszokkal dicsérje az Urat, a másik hívőt pedig ugyanaz a Szellem arra indítani hogy Rockzenével dicsérje az Urat. Aki a Szent Szellemnek engedelmeskedik, tudja szellemében, hogy Istennek mi a kedves. Az Úr igazságban történő imádása pedig azt jelenti, hogy az igazságot követjük mindenben, az igazság pedig az Ige. Aki engedelmes az Igének és a Szent Szellem vezetésének, annak a dicsőítése kedves Isten előtt.

 

Ennyi ízelítőül a Céltudatos életből. Sok jó és igaz állítást is találunk benne, de amit felépít Rick Warren, azt önkezével rombolja le a sorok között megbúvó hamis tanokkal, melyekben a pszichológia keveredik a New Age és a Biblia tanításaival.


Amerikában már majdnem minden gyülekezetet megfertőzött ez a könyv, és a 40 napos „szellemi utazás” program, amit kínál. A dolog úgy elmérgesedett, hogy volt rá példa hogy gyülekezeti tagokat tiltottak ki a gyülekezetből, mert fel mertek szólalni Rick Warren tanítása ellen és az ellen, hogy a gyülekezet végigmenjen ezen a 40 napos tanítássorozaton. Egy gyülekezetből 165 tagot rúgtak ki emiatt. Volt ahol rendőrökkel tartatták távol e bátor ellenkezőket a gyülekezettől, sőt volt ahol pert is indítottak ellenük. Sokakat nem kell kirúgni, mert önmaguktól távoznak, felismerve a fájdalmas tényt, hogy sajnos gyülekezetük már nem a Biblia alapján, hanem Warren könyve alapján tanít.

9 komment

Címkék: posztmodern egyház Rick Warren-céltudatos

A bejegyzés trackback címe:

https://hitvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr361448393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

UPK 2010.02.10. 18:53:25

Köszönöm a felvilágosítást!
Vissza az alapokohoz, a Bibliához!
És akkor senki sem fog félrevezetni.
Isten áldása önökkel.

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.02.10. 22:33:12

@Megvetett:
"Utasításaid értelmessé tettek, ezért gyűlölök minden hamis ösvényt. Lábam előtt mécses a te igéd, ösvényem világossága." (Zsolt 119,104-105)

Köszönjük a visszajelzést, Isten áldása legyen Önnel is!

grafomann 2010.10.17. 22:14:59

Amerikában már majdnem minden gyülekezetet megfertőzött ez a könyv, és a 40 napos „szellemi utazás” program, amit kínál. A dolog úgy elmérgesedett, hogy volt rá példa hogy gyülekezeti tagokat tiltottak ki a gyülekezetből, mert fel mertek szólalni Rick Warren tanítása ellen és az ellen, hogy a gyülekezet végigmenjen ezen a 40 napos tanítássorozaton. Egy gyülekezetből 165 tagot rúgtak ki emiatt. Volt ahol rendőrökkel tartatták távol e bátor ellenkezőket a gyülekezettől, sőt volt ahol pert is indítottak ellenük. Sokakat nem kell kirúgni, mert önmaguktól távoznak, felismerve a fájdalmas tényt, hogy sajnos gyülekezetük már nem a Biblia alapján, hanem Warren könyve alapján tanít.

valahogy így búsulhattak a katolikusok is a reformáció tájékán... magyarország 90%-a lett reformátussá(!) elég pipák lehettek, de aztán jöttek a Habsburgok és Pázmány és jól vissza térítették az eretnek magyarokat...

kereso · http://kereses.blog.hu 2013.02.25. 07:41:25

"Persze tódulnak is az emberek a gyülekezetbe, ahol nem várnak el tőlük semmiféle hívőhöz méltó magatartást, hanem dráma-játékokkal, „keresztény” élvezhető zenével, és egy rövid motivációs üzenettel szórakoztatják a közönséget. Aki be akar merítkezni az kap egy pólót és egy rövidnadrágot, és azonnal bemerítkezhet. Csak ki kell töltenie egy kérdőívet melyen mindössze egy kérdés található: Hiszel Jézusban?"

Nyilván ezen a módon érték el, hogy a mai napig 20000 (!) misszionáriust küldött ki a tagjai közül... Szomorúnak tartom, hogy a kereszténység ilyen... Úgy kritizálunk másokat, hogy mi közben sehol sem tartunk hozzájuk képest sok szempontból. Valóban vannak kultuszok, akikről kellhet írni egy hitvédelmi blogon, akik más Krisztust hirdetnek. Rick Warren nem tartozik közéjuk.
Ha a mi olyan jól hirdetjük Krisztust, vajon miért nem változnak meg először is a gyülekezeteink, aztán pedig az emberek?

Enahma 2015.11.09. 17:44:18

Jó cikk ez, csak alapvetően nem igaz.
És ami még szánalmasabbá teszi, az az, hogy Rick Warren a szerzőtől teljesen eltérően nagyon sokszor - többek között a fenti cikkben is csúnyán félremagyarázott (szövegkörnyezetből kiragadott idézeteket manipulálva "magyarázó") könyvében - beszél arról, hogy "sose kritizáljuk, amit Isten megáld". És Rick Warren még finoman is fogalmaz. "Sose kritizáljuk" - ebben benne van az is, hogy ne nevezzük sátáninak, eretnekségnek, tévtanításnak. Ugyanis a Szent Lélek munkáját sátáninak bélyegezni nem más, mint a Lélek káromlása. Tudod, Zsuzsa, az a helyzet, hogy Jézust is lesátánizták a kortársai, csak mert nagyon sikeres volt. Én a helyedben óvatosabb lennék. A "savanyú a szőlő" premissza nem feltétlenül a legjobb mérce más munkájának megítéléséhez.

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2015.11.09. 18:21:46

@Enahma: Kedves Enahma,

Ezt a cikket valamikor Kertész Zsuzsa írta, én pedig megosztottam szintén jó régen, úgy hat évvel ezelőtt. Ennek annyiban van jelentősége, hogy a nézeteim sok dolgot illetően megváltoztak, és már nem tartom olyan fontosnak a kereszténység különböző irányzatainak és tanítóinak szapulását. Véleményem persze van, de sokkal fontosabb lett számomra az, ami összeköt (Krisztus) mint az, ami elválaszt (tanítás, módszerek).

Rick Warren módszereivel szerintem annyi a probléma, mint minden más módszerrel: hogy Isten nem adott nekünk módszereket. Ő magát az Életet: Krisztust adja nekünk a Szentlélek által, és ez az élet árad ki rajtunk keresztül, ha nem akadályozzuk valami emberi dologgal. A Gyülekezet ugyanis teljesen más természetű, mint bármilyen szervezet a földön.

Szeretettel ajánlom figyelmedbe az új blogomat: hitunkcelja.wordpress.com/ , ahová remélhetőleg sokkal építőbb írásokat tettem fel, mint ez. (Erősen gondolkodom is, hogy ezeket levegyem.)

Köszönöm, hogy írtál, üdvözlettel,
Zsuzsa

Enahma 2015.11.09. 19:31:16

@Kéry Zsuzsanna: Köszönöm, hogy válaszoltál. :-)
Ami a módszereket illeti: ahogy mind nyilatkozataiból, mind tanításából kiderült, Rick Warren nem gondolja azt, hogy egy-egy módszer üdvözítene, vagy hogy Isten egy-egy módszeren keresztül üdvözítene. Ez azonban nem jelenti azt, hogy egy módszer ne lenne használható, esetleg bizonyos helyzetekben sokkal célravezetőbb, mint egy másik.
Én tizenöt éve vagyok gyülekezeti lelkész, és sok különböző eszközt kipróbáltam a szolgálatomban (értem ezalatt a popzenésített keresztény zenét, a családlátogatást, a hittant, a különböző alkalmi igehirdetéseket, gyászoló csoportot stb.), de aztán rájöttem, hogy ha nincs egy stratégia, akkor jobb esetben el tud ugyan jutni néhány ember a felnőtt hitre, de a gyülekezet nem épül igazából. RW egy olyan eszközt adott a kezembe, amit nagyon jól tudok alkalmazni. Nyilván nem egy az egyben veszem át, de a célorientált gondolkodást tőle tanultam meg. Azóta "Úgy futok, mint aki előtt nem bizonytalan a cél."
Üdvözlettel:
Eta

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2015.11.09. 19:52:20

@Enahma: Kedves Eta,

igen, az nagyon jó, ha előttünk a cél, és úgy munkálkodunk, hogy van egy elképzelésünk róla, mi felé futunk :)
Tetszik, amit a gyülekezet épüléséről írtál, én is arra jutottam, hogy ez sokkal fontosabb dolog, mint ahogy sok helyen gondolják. Kívánom, hogy az Úr áldja meg ezt a törekvésedet, és a gyülekezet, ahol szolgálsz, egyre jobban megerősödjön az Úr Jézus ismeretében és az Ő követésében - egyen-egyenként és közösségileg is.

Szeretettel,
Zsuzsa

L151 2015.11.10. 13:50:43

Kedves Enahma,

Ha tudsz angolul, figyelmedbe ajánlok egy kritikai videót Rick Warren munkásságáról, szellemi inspirátorairól.
Church of Tares: Purpose Driven, Seeker Sensitive, Church Growth & NWO
www.youtube.com/watch?v=kxY3VbBHTkY