HTML

Hitről szóló blog

"[A béreaiak] napról napra kutatták az Írásokat, hogy valóban így vannak-e ezek a dolgok." (ApCsel 17,11) _________________ "Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek." (1Kor 14,20)

Utolsó kommentek

Címkék

abortusz (3) antiszemitizmus (3) ateizmus (4) Atya (1) az ember felépítése (1) a halál és ami utána van (2) a hit fegyvere (1) a hívő jutalma (1) a kereszt munkája (2) a szenvedés értelme (1) a viskó kritika (1) biblia (5) bibliai próféciák (4) biblikus gyereknevelés (3) biblikus kereszténység (29) biblikus lelkigondozás (2) buddhizmus (2) bűn (5) c.s. lewis (1) cursillo (3) D.M. Panton (1) dalai láma (2) dave hunt (8) dinoszauruszok (1) egység krisztusban (3) Egyszerű fordítású Biblia (2) elragadtatás (1) első feltámadás (1) elveszíthető-e az üdvösség (8) emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház (13) én halála (2) én megtagadása (2) Eszménykép és valóság (3) evangélium (15) evangelizáció (7) evolúció-teremtés (16) Ezeréves Királyság (7) féloldalas tanítások (1) feltételek az Igében (1) fiúság (1) G.H. Lang (4) győzelmes keresztény élet (11) gyülekezet (17) gyülekezeti élet (2) hinduizmus (1) hit (6) hitélet problémái (1) hitvédelem (6) hit és cselekedetek (2) hívő élet nehézségei (9) homoszexualitás (2) hústest (2) húsvét jelentése (1) igazság (1) igaz és hamis megtérés (8) imádság-imádkozás (4) Istennel járni (1) istentisztelet (12) isten imádása (8) Isten munkája (1) ítélet (1) ítélkezés (1) izrael (2) jézus (11) Jób magyarázata (1) john macarthur (2) jutalom (3) Kánaán (1) karizmatikusság (3) katolicizmus (5) katolikus pap (4) kegyelem (2) kereszt (1) kereszténység (3) keresztényüldözés (1) keresztény filmek (1) keresztség-bemerítés (2) királyság (1) közösség (1) Krisztus a hívőben (1) Krisztus a mennyben (1) Krisztus bennünk (1) Krisztus és a Gyülekezet egysége (1) Krisztus ítélőszéke (5) Krisztus teljessége (1) Krisztus Teste (2) kritika (6) különbségtétel (1) külső sötétség (1) laodicea (1) lelkigondozás (1) megagyülekezetek (2) megszentelődés (1) megtérés (9) megtéréstörténet (5) méltónak lenni a jutalomra (2) mennyek királysága (2) menyegző (2) miért teremtett az Isten embert (1) misztikus-kontemplatív-spirituális (14) müller györgy (1) new age-okkultizmus-ezotéria (9) nincsrecept (3) növekedés (6) óember (1) őrállók (1) ortodox kereszténység (2) pészach (1) posztmodern egyház (4) prédikáció (3) pszichológia az egyházban (2) ray comfort (3) Rick Warren-céltudatos (2) rick warren-céltudatos (1) segítség (1) segítség a szenvedésben (1) Stephen Kaung (2) szabadítás (1) szabadság (3) szellem lélek test (2) Szent Szellem munkája (2) szenvedés (1) szivárványszínű szvasztika (2) T. Austin-Sparks (3) tanítvánnyá tétel (2) teológiai különbségek oka (1) teremtés (1) tévtanítások az utolsó időkben (12) tévtanítók (9) the berean call (1) tíz szűz példázata (1) tozer (1) üdvösség (16) új ember (1) Új és és új föld (1) Új Jeruzsálem (1) új reformáció (2) univerzalizmus (1) uralkodás Krisztussal (3) úrvacsora (1) vallás (2) végidők (1) william paul young (1) Címkefelhő

Kertész Zsuzsanna: A posztmodern egyház - 5. rész: az Emerging Church

2009.10.18. 23:05 Kéry Zsuzsanna

Hogy hova vezet mindez? A szomorú válasz már meg is érkezett. A neve: Emergent (vagy: Emerging) Church Movement. Nagyon nehéz lesz körülírni, hogy mik is eme mozgalom jellemzői, mert tagjai nem hisznek az abszolút igazságban, hanem úgy hiszik, a Biblia történetek gyűjteménye, amelyből bárki bármilyen következtetést levonhat. Nem akarják sem meghatározni, sem pedig korlátozni magukat. A gyülekezeti struktúrát ellenzik. Sok Emerging gyülekezet különbözik hitelveiben a másik Emerging gyülekezettől. A lényeg tehát: csak semmi konkrétum! Sok ilyen gyülekezet kávéházakban jön össze, leülnek a szófákra, kávéznak és megtárgyalják életfilozófiáikat. A tagok jó része fiatal vagy középkorú (kecskeszakállas) középosztálybeli férfi.

Ez egy eléggé új mozgalom, mindössze pár évtizede alakult, válaszul a modern egyházra (mega-gyülekezetek). Ők posztmodernnek tartják magukat és céljuk, hogy beilleszkedjenek e posztmodern korba, így elérve eme generáció fiataljait az „üzenettel”. Véleményük szerint a „szokványos” egyházak ideje lejárt, a prédikációk unalmasak és nem szólnak a mai embernek. Ezért fő céljuknak tekintik a missziót, a hitetlenek elérését és az egyház „posztmodernizálását”. Sok ilyen egyházban meditálnak és jógáznak, ezt közös imának nevezik. Némelyek közülük különböző mantrákat is mormolnak, lásd: Tony Campolo, a mozgalom egy fontos alakja negyed órán át mondogatja Jézus nevét és azt állítja hogy a „szent” szellem ilyenkor betölti őt, annyira, hogy megszűnik számára a határ menny és föld között, ember és Isten között. Nem vetik el az egyéb vallásokat, sőt, ökumenikusak. Felfogásuk gnosztikus, szeretik a misztikus dolgokat. Szerintük Jézus azért beszélt példázatokban, mert misztikus volt, és nem akarta hogy megértsék. Átvesznek gyakorlatokat a katolikusoktól, az ortodoxoktól, a középkori keresztényektől, sőt a zen buddhistáktól és egyéb New Ages vallástól is. Szerintük aki azt vallja hogy érti a Biblia üzenetét az büszke, felfuvalkodott. Nagy hangsúlyt fektetnek az érzésekre és a szellemi élményekre. A Bibliát nem tartják hibátlannak és nem mérce számukra az Ige, hanem amit ők úgy hívnak, a „személyes kapcsolat Jézussal”. Jézussal valóban kell hogy legyen a hívőknek személyes kapcsolatuk, de azoknak akik tagadják a Biblia tévedhetetlenségét ebben nem lehet részük, hacsak meg nem térnek.


 

Fontos nekik a művészet és a kultúra. Melyet összejöveteleiken is néha hangsúlyoznak. Legyen szó akár japán „kotó” zenéről, kelet-indiai táncokról, költők pszicho-spirituális Haiku vers olvasásáról, ujj-festészetről, szellemi „önkifejezésről”, náluk mindez megtalálható. Az egyik legfontosabb egyénisége ennek a mozgalomnak Brian McLaren.


 

Íme néhány idézet tőle:


 

„A mi kortárs evangéliumunk főként információ arról, hogy hogyan jussunk a mennybe miután meghalunk.


 

Egy nagy lábjegyzettel, hogy miként legyünk boldogok és sikeresek Isten által.


 

Egy kisebb lábjegyzettel a karakterfejlesztésről.


 

Egy még kisebb lábjegyzet, a szellemi tapasztalatról.


 

Egy még kisebb lábjegyzet, a szociális és globális transzformációról (átalakulásról).”


 

„A keresztény hit – ahogy én gondolom – a világ vallásainak barátja kell hogy legyen, nem pedig a fenyegetésének.” (A generous orthodoxy, McLaren)


 

„Megismertem embereket, akik bemutatják nekem, mindegyik más módon, hogy milyen az újfajta keresztény. Sokban különböznek, de abban általánosan egyetértenek, hogy a régi shownak vége, a modern buli itt van, és itt az ideje valami radikálisan újnak” „...hogyha új a világ, új egyházra van szükség. Nem új vallásra van szükség, hanem egy új keretre a teológiánkhoz. Nem egy új Szellem, hanem egy új szellemiség. Nem egy új Krisztus, hanem egy új keresztény” (A new kind of christian - Egy újfajta keresztény, McLaren)


 

Brian McLaren támogatja Alan Jonest, aki könyvében (Reimagining Christianity) azt írja hogy a keresztet el kellene távolítani a kereszténység középpontjából. Ezt mondja Jonesról: „Alan Jones egy úttörő a keresztény hit átformálásában, amely egy autentikus szellemiségből jelentkezik. Az ő munkája stimulál és nagyon bátorít engem.”


 

Brian McLaren az Emergent mozgalom egyik kulcsfigurájának nevezte Richard Fostert, aki összeállt mindenféle vallásokból jövő szellemi tanítási project tanárjaival, köztük Buddhistákkal, New Agesekkel, Zen mesterekkel, Rabbival. A project célja a felekezetközi, interspirituális tanítás. Foster mondandója igen hasonlít a New Age mondanivalójához. Lássunk csak egy példát:


 

„Kezdtük megtapasztalni azt az „édes Istenségbe süllyedést”, amiről Madame Guyon beszélt.”


 

Az Emerging egyház filozófiája tehát nagyon hasonlít a New Age filozófiájához: a panteizmus tanítása (Isten van mindenben és minden emberben, és minden ember isten.), a misztikus szellemi megtapasztalások, az ökumenizmus, humanizmus, stb.. mind erre mutatnak. Aki kicsit is jártas a Biblia tanításaiban, és egy kicsit is rendelkezik némi szellemi ítélőképességgel, az azonnal felismeri az Anti-biblikus, Anti-krisztusi tanítást.


(folyt. köv.)

Szólj hozzá!

Címkék: tévtanítók emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház

A bejegyzés trackback címe:

https://hitvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr91457028

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.