HTML

Hitről szóló blog

"[A béreaiak] napról napra kutatták az Írásokat, hogy valóban így vannak-e ezek a dolgok." (ApCsel 17,11) _________________ "Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek." (1Kor 14,20)

Utolsó kommentek

Címkék

abortusz (3) antiszemitizmus (3) ateizmus (4) Atya (1) az ember felépítése (1) a halál és ami utána van (2) a hit fegyvere (1) a hívő jutalma (1) a kereszt munkája (2) a szenvedés értelme (1) a viskó kritika (1) biblia (5) bibliai próféciák (4) biblikus gyereknevelés (3) biblikus kereszténység (29) biblikus lelkigondozás (2) buddhizmus (2) bűn (5) c.s. lewis (1) cursillo (3) D.M. Panton (1) dalai láma (2) dave hunt (8) dinoszauruszok (1) egység krisztusban (3) Egyszerű fordítású Biblia (2) elragadtatás (1) első feltámadás (1) elveszíthető-e az üdvösség (8) emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház (13) én halála (2) én megtagadása (2) Eszménykép és valóság (3) evangélium (15) evangelizáció (7) evolúció-teremtés (16) Ezeréves Királyság (7) féloldalas tanítások (1) feltételek az Igében (1) fiúság (1) G.H. Lang (4) győzelmes keresztény élet (11) gyülekezet (17) gyülekezeti élet (2) hinduizmus (1) hit (6) hitélet problémái (1) hitvédelem (6) hit és cselekedetek (2) hívő élet nehézségei (9) homoszexualitás (2) hústest (2) húsvét jelentése (1) igazság (1) igaz és hamis megtérés (8) imádság-imádkozás (4) Istennel járni (1) istentisztelet (12) isten imádása (8) Isten munkája (1) ítélet (1) ítélkezés (1) izrael (2) jézus (11) Jób magyarázata (1) john macarthur (2) jutalom (3) Kánaán (1) karizmatikusság (3) katolicizmus (5) katolikus pap (4) kegyelem (2) kereszt (1) kereszténység (3) keresztényüldözés (1) keresztény filmek (1) keresztség-bemerítés (2) királyság (1) közösség (1) Krisztus a hívőben (1) Krisztus a mennyben (1) Krisztus bennünk (1) Krisztus és a Gyülekezet egysége (1) Krisztus ítélőszéke (5) Krisztus teljessége (1) Krisztus Teste (2) kritika (6) különbségtétel (1) külső sötétség (1) laodicea (1) lelkigondozás (1) megagyülekezetek (2) megszentelődés (1) megtérés (9) megtéréstörténet (5) méltónak lenni a jutalomra (2) mennyek királysága (2) menyegző (2) miért teremtett az Isten embert (1) misztikus-kontemplatív-spirituális (14) müller györgy (1) new age-okkultizmus-ezotéria (9) nincsrecept (3) növekedés (6) óember (1) őrállók (1) ortodox kereszténység (2) pészach (1) posztmodern egyház (4) prédikáció (3) pszichológia az egyházban (2) ray comfort (3) Rick Warren-céltudatos (2) rick warren-céltudatos (1) segítség (1) segítség a szenvedésben (1) Stephen Kaung (2) szabadítás (1) szabadság (3) szellem lélek test (2) Szent Szellem munkája (2) szenvedés (1) szivárványszínű szvasztika (2) T. Austin-Sparks (3) tanítvánnyá tétel (2) teológiai különbségek oka (1) teremtés (1) tévtanítások az utolsó időkben (12) tévtanítók (9) the berean call (1) tíz szűz példázata (1) tozer (1) üdvösség (16) új ember (1) Új és és új föld (1) Új Jeruzsálem (1) új reformáció (2) univerzalizmus (1) uralkodás Krisztussal (3) úrvacsora (1) vallás (2) végidők (1) william paul young (1) Címkefelhő

Klaus Douglass és a Biblia ihletetlensége

2010.02.06. 13:58 Kéry Zsuzsanna

 

"A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre; hogy tökéletes legyen az Isten embere, minden jó cselekedetre felkészített." (2Tim 3,16-17)

"Ezért egészen bizonyosnak tartjuk a prófétai beszédet, amelyre jól teszitek, ha mint sötét helyen világító lámpásra figyeltek, amíg felragyog a nap, és felkel a hajnalcsillag szívetekben. Mindenekelőtt tudnotok kell, hogy az Írás egyetlen próféciája sem ered önkényes magyarázatból, mert sohasem ember akaratából származott a prófécia, hanem a Szentlélektől indíttatva szólaltak meg az Istentől küldött emberek. (2Pt 1,19-21)

 

Mégiscsak találtam Klaus Douglass kritikát! Mégpedig a Biblia Szövetség Biblia és Gyülekezet c. folyóiratában. Eléggé megdöbbentem magam is a beidézett szövegen, mert mivel Herr Douglass Megalapozott hit c. könyvére legutóbb még sajnáltam a pénzt, ezért a Biblia eredetével kapcsolatos véleményét sem ismertem (bár sejthettem). Íme:

 A milyen értelemben igaz a Biblia? c. részben többek között ez áll:

„A Biblia messzemenően emberi dokumentum: számos tévedést, ellentmondást, összetákolt történetet, sőt gonoszságot találunk benne… teljességgel emberi szó. A Biblia igazsága nem feltétlenül abban áll, amit emberek beleírtak, hanem az e mögött álló tapasztalatban… sőt morális szempontból is sok minden viszonylag kérdéses… A cél az, hogy megtaláljuk a szavak mögött az Igét… A Biblia nem Isten szava, hanem Isten szava általa érkezik hozzánk.”

És erre ad tippeket Douglass úr, az új reformáció és a posztmodern életérzés  jeles szószólója, hogy hogyan mantrázzuk az Igét*, és akkor majd kapcsolatba kerülünk Istennel. Én inkább úgy fogalmaznék: egy istennel.

 

*ez az a bizonyos Lectio divina, amiről szintén lesz poszt.

8 komment

Címkék: tévtanítások az utolsó időkben tévtanítók emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház misztikus-kontemplatív-spirituális

A bejegyzés trackback címe:

https://hitvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr431734029

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ráczné 2010.05.07. 22:19:08

ELTÖKÉLT SZÍV

"Dániel eltökélte az ő szívében, hogy nem fertőzteti meg magát a király ételével." Dániel 1,8a

Isten nem nézi el népe életében a bűnt. Megtörténik a lehetetlennek hitt dolog: a babiloniai király megszállja Jeruzsálemet, és elviszi az Úr házának edényeit. Magukkal vitték az ifjakat is, akikben semmi fogyatkozás nem volt. Dánieltől kezdve napjainkig ugyanaz maradt a világ, az ifjak, a szépek kellenek, azokat kell megtanítani, átképezni. A legtöbb zsidó névben benne volt Istennek a neve, a gyermeknek Istenhez való köze. Új nevet adnak nekik, el kell felejteni a régit. Mások vagytok, semmi közötök az Úrhoz. Felejtsétek el! Más élet kezdődik. Hiába kaptak más nevet, nem ártott nekik. Lélekben ugyan-azok maradtak, ha más néven hívták is őket. Dánielben ott volt az eltökélt szándék, hogy nem fertőzteti meg magát a király ételével. A király bálványáldozati húst evett. Dánie-lék tudták, ha ebből esznek, nincs közük tovább Istenhez. Amint keresztüllépem Isten parancsát, elvesztem a Vele való kapcsolatot. Mennyire bálványa a világnak az élvezet! Versenyt futnak emberek a dicsőségért, kitüntetésért. Isten gyermekei is esznek, mert nem határozták el szívükben, hogy ebből nekem nem kell. Kevés a Dániel, akinek szívében ott van az istenfélelem, az eltökéltség. Kevés hívő jár úgy, hogy semmiképpen nem eszik a világ ételéből. Veszedelmes helyen él ez a négy ifjú, idegen környezetben, messze Isten népétől. Itt nem kicsiben megy a játék. Ezért őket azonnal kivégezhették volna. Olyan bátor hitbeli szó volt ez, mint amikor az első keresztyének idejében Jézus nevének megvallásáért emberek százai mártírhalálra jutottak.

dzsaszper 2017.01.01. 14:26:19

Mint annál a bizonyos posztnál említettem,
1. sok év késéssel találtam a blogra és kapcsolódom a diskurzushoz,
2. a Lectio Divina mantrázáshoz hasonlítása teljes félreértés. Kívülről lehet hasonló a mantrázáshoz, de cseppet sem irányul az értelem kikapcsolására, sokkal inkább az értelmet is bevonva Istenben való gyönyörködésre.

dzsaszper 2017.01.01. 14:35:19

Noha nem értek egyet Douglass végkövetkeztetésével, mely szerint a Blblia ne lenne Isten szava, mely szerint csak eszköz lenne Isten szava számára; értem, hogy a Biblia messzemenően emberi dokumentum is, amellett, hogy Isten szava is egyben. Tévedéseket is tartalmaz (pl. pi /= 3, amikor a kör alakú medencék átmérőjéről és kerületéről ír az Ószövetség), és valóban sok gonoszságot is leír...

Kiváncsi volnék az idézet szövegkörnyezetére, csupán a Biblia emberi oldalának hangsúlyozásáról van-e szó, vagy ennél messzebre is megy Douglass az ihletettség tagadásában?

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2017.01.01. 14:42:14

@dzsaszper: Lehet, hogy nem értettem meg, miről szól a Lectio Divina, de az, amit olvastam róla, az eléggé olyan volt, mint amit a meditációhoz is ajánlanak. Alapvetően ellene vagyok minden módszernek Isten dolgaival kapcsolatban, lehet, hogy ezért is van bennem ellenérzés.

Értelemmel gyönyörködni Isten dolgaiban az viszont teljesen okés szerintem is.

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2017.01.01. 14:43:46

@dzsaszper: Hát most ezt nem fogom tudni előtúrni, valahová elpakoltam a csak kritizálás végett megvett könyveimet :(

dzsaszper 2017.01.01. 23:36:29

@Kéry Zsuzsanna: a lectio divina kapcsán a másik posztnál válaszoltam, szerintem a latin meditatio (elmélkedés) félreértésén alapul a kritika.
A XII. századi szerzetesrendekben a meditatio egész mást jelentett a lectio (bibliai rész) felolvasás után, mint a ma ismert okkult meditációk.