HTML

Hitről szóló blog

"[A béreaiak] napról napra kutatták az Írásokat, hogy valóban így vannak-e ezek a dolgok." (ApCsel 17,11) _________________ "Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek." (1Kor 14,20)

Utolsó kommentek

Címkék

abortusz (3) antiszemitizmus (3) ateizmus (4) Atya (1) az ember felépítése (1) a halál és ami utána van (2) a hit fegyvere (1) a hívő jutalma (1) a kereszt munkája (2) a szenvedés értelme (1) a viskó kritika (1) biblia (5) bibliai próféciák (4) biblikus gyereknevelés (3) biblikus kereszténység (29) biblikus lelkigondozás (2) buddhizmus (2) bűn (5) c.s. lewis (1) cursillo (3) D.M. Panton (1) dalai láma (2) dave hunt (8) dinoszauruszok (1) egység krisztusban (3) Egyszerű fordítású Biblia (2) elragadtatás (1) első feltámadás (1) elveszíthető-e az üdvösség (8) emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház (13) én halála (2) én megtagadása (2) Eszménykép és valóság (3) evangélium (15) evangelizáció (7) evolúció-teremtés (16) Ezeréves Királyság (7) féloldalas tanítások (1) feltételek az Igében (1) fiúság (1) G.H. Lang (4) győzelmes keresztény élet (11) gyülekezet (17) gyülekezeti élet (2) hinduizmus (1) hit (6) hitélet problémái (1) hitvédelem (6) hit és cselekedetek (2) hívő élet nehézségei (9) homoszexualitás (2) hústest (2) húsvét jelentése (1) igazság (1) igaz és hamis megtérés (8) imádság-imádkozás (4) Istennel járni (1) istentisztelet (12) isten imádása (8) Isten munkája (1) ítélet (1) ítélkezés (1) izrael (2) jézus (11) Jób magyarázata (1) john macarthur (2) jutalom (3) Kánaán (1) karizmatikusság (3) katolicizmus (5) katolikus pap (4) kegyelem (2) kereszt (1) kereszténység (3) keresztényüldözés (1) keresztény filmek (1) keresztség-bemerítés (2) királyság (1) közösség (1) Krisztus a hívőben (1) Krisztus a mennyben (1) Krisztus bennünk (1) Krisztus és a Gyülekezet egysége (1) Krisztus ítélőszéke (5) Krisztus teljessége (1) Krisztus Teste (2) kritika (6) különbségtétel (1) külső sötétség (1) laodicea (1) lelkigondozás (1) megagyülekezetek (2) megszentelődés (1) megtérés (9) megtéréstörténet (5) méltónak lenni a jutalomra (2) mennyek királysága (2) menyegző (2) miért teremtett az Isten embert (1) misztikus-kontemplatív-spirituális (14) müller györgy (1) new age-okkultizmus-ezotéria (9) nincsrecept (3) növekedés (6) óember (1) őrállók (1) ortodox kereszténység (2) pészach (1) posztmodern egyház (4) prédikáció (3) pszichológia az egyházban (2) ray comfort (3) Rick Warren-céltudatos (2) rick warren-céltudatos (1) segítség (1) segítség a szenvedésben (1) Stephen Kaung (2) szabadítás (1) szabadság (3) szellem lélek test (2) Szent Szellem munkája (2) szenvedés (1) szivárványszínű szvasztika (2) T. Austin-Sparks (3) tanítvánnyá tétel (2) teológiai különbségek oka (1) teremtés (1) tévtanítások az utolsó időkben (12) tévtanítók (9) the berean call (1) tíz szűz példázata (1) tozer (1) üdvösség (16) új ember (1) Új és és új föld (1) Új Jeruzsálem (1) új reformáció (2) univerzalizmus (1) uralkodás Krisztussal (3) úrvacsora (1) vallás (2) végidők (1) william paul young (1) Címkefelhő

Izrael a bibliai próféciák tükrében

2010.09.08. 23:00 Kéry Zsuzsanna

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 „A Biblia egyik fő témája Izrael; maga a szó 2565-ször fordul elő összesen 2293 igeversben. Bőven elegendő prófécia teljesedett be Izrael egyedülálló történelmében ahhoz, hogy egyértelműen bizonyítsa: „Izráel Istene” (203 előfordulás) az egy, igaz Isten. A Zakariás 12:2-3-ban Isten kijelenti:

„Íme, én részegítő pohárrá teszem Jeruzsálemet a körülötte levő népek számára. Júdára is rákerül a sor, amikor ostromolják Jeruzsálemet. Azon a napon majd súlyos kővé teszem Jeruzsálemet minden nép számára: aki föl akarja emelni, mind megszakad bele, még ha összefog is ellene a föld minden népe.”
 
 Elképesztő prófécia; nem csak azt mondja, hogy Jeruzsálem – ami akkor romokban hevert –, az egész világ számára megütközést jelent majd, hanem, hogy a körülötte élő népek össze fognak fogni ellene. A múltban még egymással harcoltak, de most, először a történelemben, a „körülötte lévő népek” az iszlámban egyesülnek, hogy elpusztítsák Izraelt.
 
 Hatvan éve intéznek rendszeresen meglepetésszerű támadásokat Izrael ellen a szomszédai, ám a zsidó állam hihetetlen katonai erőről tett tanúbizonyságot, annak ellenére, hogy az ellenséges országok lélekszámban negyven az egyhez arányban túlszárnyalják őt. Isten azt mondja a Zakariás 12,6-ban: „Azon a napon olyanokká teszem Júda törzsfőit, amilyen a tüzes serpenyő a fahasábok közt, és amilyen a fáklya a kévék közt: jobbra-balra égetik a körülöttük levő népeket, de Jeruzsálem továbbra is békében marad a maga helyén.” A minden alkalommal legyőzött muszlim szomszédok úgy tesznek, mintha minden vágyuk csak a béke lenne, de közben azt remélik, hogy megtéveszthetik és azután elpusztíthatják Izraelt – a Mohamed által kitervelt stratégiához hűségesen.”
 
Írta: Dave Hunt, fordítás és közlés a szerző engedélyével. 

13 komment

Címkék: izrael dave hunt bibliai próféciák

A bejegyzés trackback címe:

https://hitvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr622281714

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Verit(t)as 2010.09.09. 10:54:19

Ézs 27,6 A jövőben gyökeret ver Jákób, virágzani, virulni fog Izráel, termésével elárasztja a világot. -gyümölcs- és virágexportőrök a néhai sivatagban!!!

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.09.09. 13:14:04

@Verit(t)as: Vagy ha megnézed műholdképen (pl. Google Earth), Izrael zöld, körülötte sivatag...

valójábannemberci 2010.09.14. 00:01:27

Azért azt ugye tudod, ha már szemmel láthatóan az eredeti író szem elől tévesztette, hogy a modern Izrael állam egyáltalán nem vallási alapon jött létre, hanem világi alapon. A cionizmus, mely brit segítséggel megalapozta a létrejöttét, világi érvrendszerű volt, benne volt az Oszmán Birodalom szétverésétől kezdve sok minden más is. Politikai döntés volt. Herzl Tivadar amúgy kozmopolita, neológ környezetben nevelkedett, amiről azt kell tudni, hogy felhígította a szokásokat, lazította a törvényeket, hogy világiasabb legyen a judaizmus, így összeütközésbe került a konzervatívokkal.

A sors fintora, hogy az anti-cionista zsidóság egyik magja is a Monarchia területéről származik, mégpedig Szatmárból. A Satmar Haszid, a Neturei Karta és más ultra-ortodox közöségek ellenzik Izrael állam legitimitását, mivel nem a próféciák beteljesedésével jött létre. Ők világi államként tekintenek Izraelre, amiért nem kár, ha támadják, hiszen a létezése is I-ten (ahogy ők írnák magyarosan) ellen való. Barátilag közelednek a szomszédos államok szélsőséges iszlamistái felé is.
Javaslom ezt az oldalt, meglepő információkat tartalmaz: www.jewsnotzionists.org/
Egyébként az állam létrejötte előtt is voltak Izrael földjén olyan zsidók, akik ellenezték mind az Oszmán Birodalom szétverését, mind Izrael állam létrehozását.

Én úgy vagyok vele, hogy oké, legyen Izrael, de ne akarjuk már vallási köntösbe öltöztetni azt, ami nem az, mert ennyi erővel bármit megmagyarázhatunk. Lépjenek előre a béketárgyalásokban, mert az átlagembernek úgy Izraelben, mint a környező országokban elege van abból, hogy a háborús politika teszi tönkre a mindennapjaikat, és akikkel én találkoztam, szintén helytelenítették azt az érvet, hogy a háborúskodásnak bármilyen vallási jogalapja lenne.

Persze az is érdekes, hogy a neoprotestáns keresztény közösségek átvesznek egyes ortodox zsidó szokásokat (béldául a sófár hasznáata, héber köszöntések, héber énekek, "tisztítsuk meg a kereszténységet a pogány adaléktól", stb.), de a szövetséget azokkal a reformer irányzatokkal keresik, amik inkább csökkentenék a rituálékat és lazítanák a törvényt. A fentebb említett ultraortodoxokról természetesen hallani sem akarnak, mert az Izrael legitimitását tagadó álláspontjuk nem fér össze a neoprotestáns cionizmussal (hívjuk nevén a gyereket).
A felhíguló, elvilágiasodó judaizmus barát, de a felhíguló, világiasodó kereszténység miatt már sikítanak? Nem képmutatás ez?

És csak egy megjegyzés, mielőtt a vízzel kiönti valaki a gyereket: a(z akár világi, akár neoprotestáns) cionizmus el nem fogadása nem tesz valakit antiszemitává, csak egy bináris (fekete-fehér) világban.
Szerencsére nem olyanban élünk, és remélem, hogy nem is arra tartunk...

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.09.14. 00:19:20

Az első bekezdéshez: Érdekes lenne Istennek előírni, hogy csak vallási alapon, és csak hívőkön keresztül viheti véghez a terveit...

Ismerem én is ezeket a tényeket, amiket írsz, tudom, hogy vannak anticionista zsidók. No, de hát én olyan zsidókról is tudok, akik száraz lábbal mentek át a Vörös-tengeren, majd mégis leborultak az aranyborjú elé... Istent sem ez, sem az nem akadályozza meg a tervei végrehajtásában. De át is adom Neki a szót:

"Így szólt hozzám az Úr igéje: Emberfia! Amikor Izráel háza a saját földjén lakott, tisztátalanná tették azt életükkel és tetteikkel. Olyan tisztátalan volt előttem az életük, mint a havi vérzés. Rájuk zúdítottam haragomat, mert vért ontottak a földre, és tisztátalanná tették azt bálványaikkal.

Ezért elszélesztettem őket a népek között, és szétszóródtak az országokba. Életük és tetteik szerint tartottam ítéletet fölöttük. De amikor a népek közé jutottak, amerre csak jártak, gyalázatossá tették szent nevemet, mert ezt mondták róluk: Az Úr népe ezek, mégis ki kellett jönniük országából! Ekkor szánalomra indultam szent nevemért, amelyet gyalázatossá tett Izráel háza a népek között, amerre csak járt.

Ezért mondd ezt Izráel házának: Így szól az én Uram, az Úr: Nem tiértetek cselekszem én, Izráel háza, hanem szent nevemért, amelyet gyalázatossá tettetek a népek között, amerre csak jártatok.
Megmutatom, hogy szent az én nagy nevem, amely gyalázatos lett a népek között, mert gyalázatossá tettétek közöttük. Akkor megtudják a népek, hogy én vagyok az Úr - így szól az én Uram, az Úr -, amikor szemük láttára megmutatom rajtatok, hogy szent vagyok.

Kihozlak benneteket a népek közül, összegyűjtelek az országokból, és beviszlek benneteket a saját földetekre. Tiszta vizet hintek rátok, hogy megtisztuljatok. Minden tisztátalanságotoktól és minden bálványotoktól megtisztítlak benneteket. Új szívet adok nektek, és új lelket adok belétek: eltávolítom testetekből a kőszívet, és hússzívet adok nektek. Az én lelkemet adom belétek, és azt művelem veletek, hogy rendelkezéseim szerint éljetek, törvényeimet megtartsátok és teljesítsétek.

Abban az országban fogtok lakni, amelyet őseiteknek adtam. Az én népem lesztek, én pedig Istenetek leszek. Megszabadítlak benneteket minden tisztátalanságotoktól. Parancsolok a gabonának, megsokasítom, és nem hozok rátok éhínséget. Megszaporítom a fák gyümölcsét és a mező termését, hogy ne csúfoljanak többé benneteket éhínség miatt a népek.

Akkor visszagondoltok arra, hogy milyen gonoszul éltetek, és milyen rosszak voltak tetteitek, és megundorodtok magatoktól utálatos bűneitek miatt. Nem tiértetek cselekszem - így szól az én Uram, az Úr -, tudjátok meg ezt! Szégyenkezzetek, és piruljatok életetek miatt, Izráel háza!

Így szól az én Uram, az Úr: Amikor megtisztítlak benneteket minden bűnötöktől, benépesítem a városokat, és újjáépülnek a romok. Művelni fogják a pusztává lett földet, azután, hogy pusztán hevert az arra járók szeme láttára. Azt mondják majd: Ez a pusztává lett föld itt most olyan, mint az Éden kertje. A rommá lett, elpusztult és lerombolt városokat pedig újból megerősítették, és újból laknak bennük.
Akkor megtudják a népek, amelyek körülöttetek megmaradtak, hogy én, az Úr, építettem újjá a romba dőlt városokat, és én ültettem be a pusztává lett földet. Én, az Úr, megmondtam, és meg is teszem!

Így szól az én Uram, az Úr: Még azt is kérheti tőlem Izráel háza, hogy ezt tegyem velük: úgy megsokasítom az embereket, mint a juhokat. Úgy tele lesznek a romba dőlt városok emberek tömegével, ahogyan Jeruzsálem tele van az ünnepeken juhokkal, áldozatra szentelt juhokkal. Akkor megtudják, hogy én vagyok az Úr." (Ezékiel 36)

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.09.14. 01:28:49

@berciXcore: ja, még annyit: az, hogy mindenféle hülye, de jószándékú ember létezik, akik időnként tévednek ebben-abban, az miért van kihatással számodra a bibliai próféciák megítélésében? Ez olyan, mintha Jézust is mondjuk a Jobbikosokon keresztül akarnád megítélni, hiszen ők is kereszténynek mondják magukat...

valójábannemberci 2010.09.14. 21:55:50

Én nem tudok elégedetten, próféciára alapozva tapsolni Izrael katonai megmozdulásaihoz. Ugyanis, mint minden ilyen akció, emberéletekkel jár.
Ez egyáltalán _nem_ jelenti azt, hogy tapsikolnék a szélsőséges iszlamisták tetteihez. Mivel az is emberéletekkel jár.
Van akinek csak egy bináris világ létezik: "mi, a barátok és szövetségesek", és "ők, az ellenség". Ha már felhoztad a nevüket, ez pont olyan, mint az említett párt nemzeti amazonjának "magunkfajta" vs. "magukfajta" retorikája. Beszűkült, bináris látásmód, ahol csak két véglet létezik, és semmi közötte.
Én az ilyen retorikával se nem tudok, se nem akarok egyetérteni, bármilyen ideológiai matricát tegyünk is rá.
Ha ez a feltétele a keresztény identitásnak, akkor nem kérek belőle. Inkább leszek humanista, aki megpróbálja meglátni a két végletben és közte is az _embert_, az _egyént_. Persze ez sem könnyű, mert biológiailag programozva vagyunk a törzsi falkaösztönre, és ez ellenségképek gyártásával jár.

Amúgy a fentebb idézet prófécia szerint a virágzás csak azután jön el, hogy megtisztultak. Ha jól értem a kronológiát: előbb összegyűjti őket, aztán megtisztulnak és letelepednek, és ha már utálattal néznek korábbi bűneikre, akkor bővelkedni fognak.
Jelenleg tényleg termékennyé tették a parlaggá aszott földet, ez tény.
Ahogy az is, hogy Izraelben az egyik legmagasabb az azonos neműek polgári házasságának támogatottsága: 61%.

Na ezt add össze.

valójábannemberci 2010.09.14. 22:06:20

@berciXcore: Sőt, hogy tovább finomítsuk. A Közel-Keleten Izrael azon kevés országok egyike (a többi Jordánia, Törökország, Irak és Ciprus), ahol az azonos neműek privát kapcsolata legális, és nincs törvényileg szabályozva. A szomszédos országokban börtön, nyilvános megszégyenítés, vagy akár kötél általi halál is jár. Ázsiában Izrael volt az első állam, amely törvényt fogadott el a melegek elleni kirekesztés és gyűlöletbeszéd büntetésére, és a Közel-Kelet egyetlen országa, ahol ilyen törvény életben van (a többi országban, ahol legális a privát kapcsolat, ott lehet őket szidalmazni).

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.09.17. 15:50:37

@berciXcore: Szerintem jóérzésű ember nem tapsol elégedetten, ha ártatlan emberek halnak meg bármelyik oldalon. Sőt még akkor sem örülünk, ha az ellenség katonája hal meg. De mégis mi lenne Izrael teendője amikor megtámadják?

Igazad van, amikor a "bináris", "fekete-fehér" gondolkodástól óvsz, de én azt gondolom, hogy a hívőknek az a feladata, hogy Isten gondolatmenetét kövessék, ebbe azonban csak a Biblián keresztül nyerünk töredékes betekintést. Meglehetősen bináris kép tárul ott elénk: van jó és van gonosz, van világosság és van sötétség, és a végén a világosság legyőzi a sötétséget.

A test szerinti pedig harcol a lélek (helyesebben a szellem) szerintivel, a romlott természetünk Isten tökéletes erkölcsi parancsaival - az életünk minden pillanatában választanunk kell. Nincs középút - vagy az Isten szerinti úton megyek, vagy a magam feje után.

"Van út, amely egyenesnek látszik az ember előtt, de végül a halálba vezet." (Péld 14,12)

Ha a humanizmust választod, tudnod kell, hogy az egy ateista, tehát Istent elutasító ideológia, amely az embert emeli mindenek fölé. Emlékezz vissza, mit mondott a Sátán az embernek az Édenben: "olyanok lesztek, mint Isten". Ez hazugság volt a hazugság atyjától, de mégis milyen könnyen elhisszük, és a teremtményt kezdjük imádni a teremtő helyett.

A keresztény identitásnak pedig egyetlen feltétele van: hogy egy legyél Jézussal az Ő halála és feltámadása által. Nem azért leszünk keresztények, mert megkereszteltek, mert gyülekezetbe járunk, és mert a barátaink is azok, hanem mert élő kapcsolatunk van az Úrral, aki magára vállalta a teljes bűnadósságunkat, kifizette a nekünk járó büntetést, hogy ezáltal nekünk szabad utunk lehessen az Atyához.
Akarod te is?

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.09.17. 15:52:09

@berciXcore: Én ennek örülök, mert azt jelzi: Izrael szabad ország :)

-JzK- 2010.10.17. 10:32:31

A kinyilatkoztatásnak az emberi szerző csupán eszköz oka (causa instrumentalis), míg az Isten az alapvető oka (causa principalis): a Favágó és a balta viszonya áll fenn. Emberi szóba öltözött isteni Szó a Szentírás. Ezért valódi értelmét is az adja, mit akart az isteni szerző közölni az emberen keresztül. Így az, hogy Isten szabadon a zsidó népen keresztül nyilatkoztatta ki az akaratát, és a zsidóság ezt Jézus Krisztusban elvette, aminek következtében a zsidóság a harmadik és leghosszabb száműzetését éli át a népek között mint az evangélium kerékkötője, nem a kereszténység ellen, hanem épp mellette bizonyít.

Fontos probléma, hogy nem teszi meg a mai teológia, a mai keresztény papok és lelkészek többsége a hármas distinkciót. Ezek az alábbiak:

a) Az ókori zsidó nép és a mai zsidó nép (s így vallás) teológiailag nem azonos - a mai zsidó nép nem Isten választott népe, a választottság átszállt a minden népből és nemzetből meghívott keresztényekre. Ráadásul a választás nem az ábrahámi utódokra, hanem az ábrahámi utódra (aki „előbb volt mint Ábrahám") vonatkozott elsődlegesen - a zsidóság hivatása volt előkészíteni az egész emberiségért küldött Szabadító útját. Ennyiben állt a választottsága, ami nem a saját természetéből eredt.

b) Az ószövetségi Szentírás és a farizeuspárti-rabbinikus Talmud közötti distinkció szükségessége.

c) Az ószövetségi anyagokban az időleges (ceremoniális és fegyelmi) előírások és az örök hit- és erkölcsbeli igazságok közötti megkülönböztetés szükségessége.

A kereszténység ezért isteni és nem zsidó eredetű vallás.

Mi lehet az oka annak, hogy Isten az Ószövetségben csak a zsidó néppel kötött szövetséget? Miért nem nyilatkoztatta ki magát minden népnek?

1. Isten kezdetben kinyilatkoztatta magát minden népnek. Ez az őskinyilatkoztatás (revelatio archaica). Ez aztán a bűn következtében elhomályosult az emberekben, és százfelé deformálódott, és deformálódik. Ennek az őskinyilatkoztatásnak a nyomai, hogy majd minden vallásban feltűnik a háromságos mozzanat, a megtestesülés, és az, hogy egy Szűz I(i)stent szül. Az etikai-morális kérdésekben is sok az átfedés. Épp ezt értik félre a szektások is. Nem a katolicizmus vesz át elemeket más vallásokból, hanem a katolikus hit éppen az, amire más vallások még emlékeznek a számtalan babonás és démonikus réteg alatt.

2. A bűn által megromlott emberiség már nem képes Istent közvetlenül "látni". "Nem láthat ember engem úgy, hogy életben maradjon." Ezért mindig bizonyos közvetítésre, előkészítésre van szükség. Erről Isten gondoskodik. Izrael népét Mózesben szólította meg, a föld népeinek választottait Izraelben. Minket "az új Izraelt" sem szólít meg közvetlenül az Isten, hanem a klérus által vezet, A világot sem szólítja meg közvetlenül, hanem a "választottakon" az Egyházon keresztül tanítja. Az más kérdés, hogy a világ nem akar tanulni.

3. Az Úr azt mondta Ábrahámnak: „a te ivadékodban - vagyis a te utódodban (egyben: Krisztusban!) - nyer áldást a föld minden népe”. Tehát a zsidókat nem önmagukért választotta ki az Isten(ez súlyos személyválogatás, sőt rasszizmus lenne), hanem azért, hogy a föld minden népe számára eljövendő Üdvözítőt befogadni kész vallási és társadalmi közeget alakítsanak ki. A zsidó nép kiválasztása nem öncélú, hanem szolgálat: a föld összes nemzetének szolgálata. Ebben áll a méltóságuk és nem a Talmud nemzeti és faji gőgjében. Ehhez még számos igehely tartozik (a teljesség igénye nélkül):
„Ivadékodban nyer áldást a föld minden népe” (Ter 26,4).
„Még sötétség borítja a földet, és homály a nemzeteket, de fölötted ott ragyog az Úr, és dicsősége megnyilvánul rajtad. Népek jönnek világosságodhoz, és királyok a benned támadt fényességhez” (Iz 60,1).
„El nem vétetik a fejedelmi pálca Júdától, és a vezér az ő ágyékából, mígnem eljő az Eljövendő. Őrá várakoznak a nemzetek” (Ter 49,10).
„Azon a napon az Izáj gyökeréből támadt sarj zászlóként áll majd a népek előtt. Keresni fogják a pogány nemzetek” (Iz 11,10).
„Izrael Szentje lesz a Megváltód, akit az egész föld Istenének hívnak” (Iz 54,3)."

Az ószövetségi utalások Istenre úgy, mint „szövetség Istene”, a „theokrácia Istene”, „nemzeti Isten” elnevezések sem úgy értendők (miként azt, úgy látszik, a pogányok értelmezték, Izaj. 36, 18-20; 2Kir. 18, 30 s k.) mintha t.i. Jahvé a zsidóknak olyan értelemben lett volna nemzeti istene, miként a pogány nemzetek mindegyikének megvolt a maga nemzeti Istene, hanem úgy, hogy az egész emberi nemet megváltani akaró Isten kiválasztotta ezt a népet és különös szövetséggel magáévá tette, még pedig azért, hogy általa részesítsen mindeneket az üdvben ("Salus ex Judaeis est", Jn, 4: 22), s így mintegy magva legyen a belőle majdan keletkező s az egész emberi nemet magába foglaló theokráciának: a messiási országnak.

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.10.17. 15:39:43

@-JzK-: " a mai zsidó nép nem Isten választott népe, a választottság átszállt a minden népből és nemzetből meghívott keresztényekre."

Ez a megállapítás éppen csak, hogy a Biblia teljes egészével áll ellentétben - hacsak nem az az eset áll fenn, hogy Isten hazudik, de azért ezt nem tartanám túl valószínűnek...

valójábannemberci 2010.10.18. 22:12:36

Az aktuális HVG-ben, és másutt is, olvastam azt a nem is annyira teoretikus jövőképet, hogy Izraelben erősebbre veszik a cionista és teokratikus államideált, ami jelentős mértékben megnehezítené mind a jelenleg területén élő, mind az oda házasodó arabok és más népek, valamint nem zsidó vallásúak életét, de még az ultraortodox zsidókét is, akik nem ismerik el legitimnek az államot.
Magyarul: lenne egy vallási-faji alapon kirekesztő állam. A liberális sajtó már most rasszizmust kiált.

Én a területen kizárólag a "két nép, két állam, egy jövő" elvét tartom elfogadhatónak (tehát egy önálló Izrael, és egy önálló Palesztina, Jeruzsálem pedig nemzetközi (pl. ENSZ) felügyeletű nyílt város), de ehhez arra lenne szükség, hogy mindkét oldalon eltűnjön a gyomorgörcsös szélsőség. Sajnos mindkét oldalon hatalmi pozícióban vannak... :(