HTML

Hitről szóló blog

"[A béreaiak] napról napra kutatták az Írásokat, hogy valóban így vannak-e ezek a dolgok." (ApCsel 17,11) _________________ "Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek." (1Kor 14,20)

Utolsó kommentek

Címkék

abortusz (3) antiszemitizmus (3) ateizmus (4) Atya (1) az ember felépítése (1) a halál és ami utána van (2) a hit fegyvere (1) a hívő jutalma (1) a kereszt munkája (2) a szenvedés értelme (1) a viskó kritika (1) biblia (5) bibliai próféciák (4) biblikus gyereknevelés (3) biblikus kereszténység (29) biblikus lelkigondozás (2) buddhizmus (2) bűn (5) c.s. lewis (1) cursillo (3) D.M. Panton (1) dalai láma (2) dave hunt (8) dinoszauruszok (1) egység krisztusban (3) Egyszerű fordítású Biblia (2) elragadtatás (1) első feltámadás (1) elveszíthető-e az üdvösség (8) emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház (13) én halála (2) én megtagadása (2) Eszménykép és valóság (3) evangélium (15) evangelizáció (7) evolúció-teremtés (16) Ezeréves Királyság (7) féloldalas tanítások (1) feltételek az Igében (1) fiúság (1) G.H. Lang (4) győzelmes keresztény élet (11) gyülekezet (17) gyülekezeti élet (2) hinduizmus (1) hit (6) hitélet problémái (1) hitvédelem (6) hit és cselekedetek (2) hívő élet nehézségei (9) homoszexualitás (2) hústest (2) húsvét jelentése (1) igazság (1) igaz és hamis megtérés (8) imádság-imádkozás (4) Istennel járni (1) istentisztelet (12) isten imádása (8) Isten munkája (1) ítélet (1) ítélkezés (1) izrael (2) jézus (11) Jób magyarázata (1) john macarthur (2) jutalom (3) Kánaán (1) karizmatikusság (3) katolicizmus (5) katolikus pap (4) kegyelem (2) kereszt (1) kereszténység (3) keresztényüldözés (1) keresztény filmek (1) keresztség-bemerítés (2) királyság (1) közösség (1) Krisztus a hívőben (1) Krisztus a mennyben (1) Krisztus bennünk (1) Krisztus és a Gyülekezet egysége (1) Krisztus ítélőszéke (5) Krisztus teljessége (1) Krisztus Teste (2) kritika (6) különbségtétel (1) külső sötétség (1) laodicea (1) lelkigondozás (1) megagyülekezetek (2) megszentelődés (1) megtérés (9) megtéréstörténet (5) méltónak lenni a jutalomra (2) mennyek királysága (2) menyegző (2) miért teremtett az Isten embert (1) misztikus-kontemplatív-spirituális (14) müller györgy (1) new age-okkultizmus-ezotéria (9) nincsrecept (3) növekedés (6) óember (1) őrállók (1) ortodox kereszténység (2) pészach (1) posztmodern egyház (4) prédikáció (3) pszichológia az egyházban (2) ray comfort (3) Rick Warren-céltudatos (2) rick warren-céltudatos (1) segítség (1) segítség a szenvedésben (1) Stephen Kaung (2) szabadítás (1) szabadság (3) szellem lélek test (2) Szent Szellem munkája (2) szenvedés (1) szivárványszínű szvasztika (2) T. Austin-Sparks (3) tanítvánnyá tétel (2) teológiai különbségek oka (1) teremtés (1) tévtanítások az utolsó időkben (12) tévtanítók (9) the berean call (1) tíz szűz példázata (1) tozer (1) üdvösség (16) új ember (1) Új és és új föld (1) Új Jeruzsálem (1) új reformáció (2) univerzalizmus (1) uralkodás Krisztussal (3) úrvacsora (1) vallás (2) végidők (1) william paul young (1) Címkefelhő

Igaz és hamis evangélium - a különbségtétel szükségessége

2010.09.10. 19:00 Kéry Zsuzsanna

  Amit itt a földön hiszünk, az határozza meg az örök sorsunkat a halálunk után. Míg az igazi evangélium megment (üdvözít), a hamis evangélium a kárhozatba visz – mégis, ez a meggyőződés mintha kiveszett volna az evangéliumi hitű keresztények közül. Lehet, hogy újra kellene definiálnunk, mit jelent evangéliuminak lenni? Hiszen számos olyan gyülekezetvezető és lelkipásztor van, akik ugyan nem ferdítik el Isten erkölcsi parancsait, az evangéliummal viszont gond nélkül megteszik ugyanezt. Miért nincs a keresztények között legalább akkora aggodalom és felháborodás az örökkévaló kárhozathoz vezető hamis evangéliumok hirdetésével szemben, mint amekkora az abortusz, a gyermekmolesztálás, a pornográfia stb. ellen? Urunk, segíts!

 Hogy miért ne legyünk mindössze „pozitívak”? A Sátán a hazugságait Isten igazságának álcázza; az eredetinek tűnő ügyes hamisítványok pedig milliókat tévesztenek meg. Pusztán az igazság hirdetése megerősítheti a hozzá hasonlónak tűnő téves hiedelmeket. A különbséget ezért világosan és egyértelműen hangsúlyozni kell, mert ezen a különbségen lelkek örök sorsa múlik! A tanítások megítélésének, a figyelmeztetésnek, a kiigazításnak valamint az útmutatásnak és a tanításnak szükségességét napról-napra sürgetőbbnek érzem. Eltökéltem, hogy ahogyan az Úr engedi, odaszánom magamat ennek a népszerűtlen, de alapvető fontosságú szolgálatnak, egészen addig, amíg az Úr haza nem visz minket. Munkálkodjunk együtt benne!
 
 Hiszen hatalmas tragédia van kibontakozóban. [Az ortodox kereszténységhez és a római katolicizmushoz való közeledésükkel] vezető evangéliumi lelkipásztorok tagadják meg a reformációt, aminek az árát halálukkal és kegyetlen megkínzatásukkal mártírok százezrei fizették meg. Sokkal szívesebben maradnék csendben, de nem tehetem – lelkek milliárdjainak a sorsa forog kockán!  
 
Írta: Dave Hunt, fordítás és közlés a szerző engedélyével.

10 komment

Címkék: evangélium dave hunt különbségtétel

A bejegyzés trackback címe:

https://hitvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr712286935

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Verit(t)as 2010.09.10. 22:23:15

Ha ő hallgat, akkor a kövek kiáltanak. Hála Istennek szól. Nagyot szól!!!! Köszönöm!

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2010.09.11. 09:12:32

Őrállónak lenni az egyik legfontosabb szolgálat Jézus Krisztus gyülekezetében, mégis ez jár a legnagyobb felháborodással; az őrállót utálják legjobban mindenhol - főként a magukat hívőnek mutató megtéretlenek (a konkoly), de a tévelygő, és a tévesésükhöz foggal-körömmel ragaszkodó megtértek is.

"Jöjjetek, szálljunk vitába" (az angol jobban kifejezi: Let us reason together) - hív az Úr, és hányszor próbáltam én is az Ige alapján érvelni a tévtanítókkal. Nem lehetett. Szeretetlenséggel, dühödt vagdalkozással, ítélkezéssel vádoltak, miközben csak annyit szerettem volna, hogy az álláspontjukat bizonyítsák. Ha az Ige is azt mondja, amit ők, akkor elfogadom. Kérésemre, hogy az állításukat támasszák alá valamivel, többször is azt a választ kaptam, hogy "az Ige méltatlan ahhoz, hogy egy vitában odavágjunk vele."

Erre csak annyit tudok mondani, amit Pál is mondott Timóteusnak (és nekünk!!!): "A teljes Írás Istentől ihletett, és hasznos a tanításra, a feddésre, a megjobbításra, az igazságban való nevelésre".
És említhetem újra a béreai zsidókat, akiknek az első dolga volt Pál üzenetét a Szentírással összevetni, "hogy csakugyan így vannak-e ezek a dolgok". Különben nem fogadták volna el!

Az a véleményem, hogy ha egy gyülekezetben komoly tévtanítás üti fel a fejét, mindent meg kell tennünk, hogy szeretettel és türelemmel megpróbáljuk visszavezetni az Isten szerinti útra a tévelygőket, de ha ez nem sikerül, eljön az a pont, amikor el kell döntenünk, hogy a maradással nem vállalunk-e közösséget velük.

"Jöjj ki onnan, népem" - mondja az Úr a Jel 51,45-ben, de a 2Kor 6,14-17-ben is figyelmeztet: "Ne legyetek a hitetlenekkel felemás igában... milyen közösség van hívő és hitetlen között? Hogyan fér össze Isten temploma a bálványokkal?... Ezért tehát menjetek ki közülük, és váljatok külön tőlük".

Elég egyértelmű szerintem, bár annak idején sok küzdelembe került, mire megértettem. Istennek legyen hála érte.

Alex ) 2010.12.19. 13:51:30

Teljesen egyetértek,mármint az Őrállóval és köszönjük az Úrnak hogy mindenhová odateszi ahová kell,és mindenkit tud használni az Ő testében ,kit erre,kit arra,és így a lábnak szüksége van a kézre,de Krisztus testében mégis egyek lehetünk Hála a mi Urunknak -mert Erős Vár a mi Istenünk! Legyen áldott érte!

Pizsamanadrág 2012.11.13. 21:07:59

Bár nem kimondottan ehhez a témához tartozik, de én azt is óriási problémának látom, hogy sokszor nem kerülik a vezetők sem a tévtanítókat.. Mint ahogy az Igevers is szól:

"Kérlek pedig titeket testvéreim, tartsátok szemmel azokat, akik szakadásokat és botránkozásokat okoznak azzal a tanítással szemben, amelyet tanultatok. Tartózkodjatok tőlük!" - Róma 16: 17

"A szakadást szító embert egy vagy két intés után került, tudván, hogy az ilyen romlott, vétkezik és önmagát ítéli el." - Titus 3: 10

Tehát ha PL: van egy gyülekezet,és a tévtanok miatt szakadás történik, akkor az ilyen embereket kerülni kell. És leginkább a magunk védelmére is! Ennek ellenére nagyon sokszor azt látom, hogy nemhogy kerülik a tévtanítókat, hanem még haverkodnak is velük.. Vagy pl: szervezzünk közös alkalmakat, közös ifit...stb .
És a kovász közben végzi a maga romboló munkáját...

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2012.11.13. 22:33:20

@Pizsamanadrág: És ha valaki a tévtanítók miatt végül arra kényszerül, hogy elhagyja a gyülekezetet, vajon kin botránkoznak meg? Még véletlenül sem a tévtanítón, aki a szakadást okozta, hanem a szerencsétlen távozókon, akik már addig is lelki gyötrelmeket álltak ki, látván a többiek közönyét, vakságát, amikor hiába próbálták őket fölrázni...

Pizsamanadrág 2012.11.14. 19:06:01

@Kéry Zsuzsanna:
És bizony megbotránkoznak még a vezetőn(vezetőkön) is, mert nem tett meg bizonyos lépéseket a tagok védelme érdekében, hanem ugyan úgy megmarad a "barátság", mint előtte.. :(
(Sajnos tapasztalatból írom ezeket)

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2012.11.14. 19:28:46

@Pizsamanadrág: Ha tudnád, hogy ez az egész blog eleve miért indult... Rámszóltak az egykori gyülekezetem levlistáján, hogy ne ott közöljem a megosztó teológiai nézeteimet (értsd: kifogásoltam egyes új gyakorlatokat, evangelizációs módszereket stb). De az Úr ebből is jót tudott kihozni, mert így legalább sokkal több emberhez jut el a mondanivaló :))

Pizsamanadrág 2012.11.14. 20:35:24

És milyen jó, hogy nem hagytad abba az írást :)

Én nem tartom egyáltalán semmire azt a módszert sem, amikor mindenféle világi programokkal, alkalmakkal (pl: szamba táncoktatás) hívogatunk embereket a gyülekezetbe.. Hosszú távon az ilyen és ehhez hasonló módszerek rombolnak.. Mert Isten egyik gyülekezete nemcsak hogy felhígul, hanem akik még az Igazi szentségre, tisztaságra vágynak, azok is elgyengül(het)nek. Igaz megtért keresztyének pedig alig lesznek az ilyen módszerekből.. Tömegnövelőnek jók, de ennyi.. Bár kivétel mindig van ez tény. De vajon milyen áron? Úgy, hogy közben meg 20-an 30-an kimennek a világba, mert azt gondolják, hogy nekik úgy se árt semmit, mert végül mindent szabad?
Lassan összemosódik a világi a szenttel, és akkor a világiak már nem fogják látni a különbséget.

Itt volt pl az Ez az a nap! c. rendezvény is. Volt egy bizonyos előadó ugribugri banda, az LZ7.. Szomorú,és fájdalmas látni, hogy egyáltalán van ilyenre kereslet.. Olyan zenét adtak elő, ami bulizásra kiváló, de Istenhez semmi köze.. És amikor egy két ismerőssel beszéltem erről, rögtön azt mondták rám, hogy öregasszonyos a gondolkodásom (pedig 25 éves vagyok, és a világból tértem meg 4 éve), amikor nem támogattam ezt a bulizós bandát. Ugyan az a lélek ugyan azt munkálja. Itt nemcsak stílusbeli kérdés merül fel, amikor dicsőítő éneket énekel az ember.
Paul Washer-nek vannak nagyon jó prédikációi, aki igenis fel meri emelni a hangját az elvilágiasodás ellen, a testies egyház ellen, a hamis tanítók és hamis evangélium ellen is..stb Igazán építő. Nem az óembert becézgeti, kényezteti..

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2012.11.14. 22:20:19

@Pizsamanadrág: Hát, én is a világból tértem meg 20 évesen (mondjuk az már 15 éve volt, ááá :)), és nekem a mai napig nagy kísértést jelent a bulik hangulata, de az eszembe nem jutna, hogy keresztény mázzal leöntve csináljam ugyanazt, mint régen... Ugrálnék a keresztény technóra (nem vicc, olyan is van), keresztény alkoholt innék (bort, haha), és keresztény hapsikkal pasiznék? (Mondjuk ezen kísértések leküzdésében nagy segítségemre van a férjem és három gyermekem :))

De szóval szerintem ezek a rendezvények pont erre valók, hogy úgy adagolják a világot, hogy azt hiszed, közben nagyon kegyes vagy. Pedig nem. (Korinthusi levél elég jól helyrerakja a témát.)

Paul Washer szövege jó kemény, én is az ilyet szeretem. Pedig ma az a népszerű üzenet, hogy Isten szeret téged, mit szeret, szerelmes beléd, és te értékes vagy, csodás, és Jézus annyira szeretne a barátod lenni, kb, mintha azt mondanák: hát vedd már észre, itt pitizik neked, ereszkedj már le hozzá, és nagy kegyesen "fogadd be a szívedbe"...

És akkor csodálkoznak, hogy ez a "megtért" ember két év múlva jobb esetben csak eltávolodik, rosszabb esetben megkeseredett ateista lesz belőle - vagy legrosszabb esetként marad a gyülekezetben és misztikus tévtanítóvá - vagy egy ilyen rajongójává - válik és elüldözi az újonnan született hívőket, akik merték az Igét arra használni, amire kell (az ő hamis tanításait megcáfolni). És itt visszaérkeztünk beszélgetésünk elejéhez :)

Hú, ebből is lehetne posztot írni :)