HTML

Hitről szóló blog

"[A béreaiak] napról napra kutatták az Írásokat, hogy valóban így vannak-e ezek a dolgok." (ApCsel 17,11) _________________ "Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek." (1Kor 14,20)

Utolsó kommentek

Címkék

abortusz (3) antiszemitizmus (3) ateizmus (4) Atya (1) az ember felépítése (1) a halál és ami utána van (2) a hit fegyvere (1) a hívő jutalma (1) a kereszt munkája (2) a szenvedés értelme (1) a viskó kritika (1) biblia (5) bibliai próféciák (4) biblikus gyereknevelés (3) biblikus kereszténység (29) biblikus lelkigondozás (2) buddhizmus (2) bűn (5) c.s. lewis (1) cursillo (3) D.M. Panton (1) dalai láma (2) dave hunt (8) dinoszauruszok (1) egység krisztusban (3) Egyszerű fordítású Biblia (2) elragadtatás (1) első feltámadás (1) elveszíthető-e az üdvösség (8) emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház (13) én halála (2) én megtagadása (2) Eszménykép és valóság (3) evangélium (15) evangelizáció (7) evolúció-teremtés (16) Ezeréves Királyság (7) féloldalas tanítások (1) feltételek az Igében (1) fiúság (1) G.H. Lang (4) győzelmes keresztény élet (11) gyülekezet (17) gyülekezeti élet (2) hinduizmus (1) hit (6) hitélet problémái (1) hitvédelem (6) hit és cselekedetek (2) hívő élet nehézségei (9) homoszexualitás (2) hústest (2) húsvét jelentése (1) igazság (1) igaz és hamis megtérés (8) imádság-imádkozás (4) Istennel járni (1) istentisztelet (12) isten imádása (8) Isten munkája (1) ítélet (1) ítélkezés (1) izrael (2) jézus (11) Jób magyarázata (1) john macarthur (2) jutalom (3) Kánaán (1) karizmatikusság (3) katolicizmus (5) katolikus pap (4) kegyelem (2) kereszt (1) kereszténység (3) keresztényüldözés (1) keresztény filmek (1) keresztség-bemerítés (2) királyság (1) közösség (1) Krisztus a hívőben (1) Krisztus a mennyben (1) Krisztus bennünk (1) Krisztus és a Gyülekezet egysége (1) Krisztus ítélőszéke (5) Krisztus teljessége (1) Krisztus Teste (2) kritika (6) különbségtétel (1) külső sötétség (1) laodicea (1) lelkigondozás (1) megagyülekezetek (2) megszentelődés (1) megtérés (9) megtéréstörténet (5) méltónak lenni a jutalomra (2) mennyek királysága (2) menyegző (2) miért teremtett az Isten embert (1) misztikus-kontemplatív-spirituális (14) müller györgy (1) new age-okkultizmus-ezotéria (9) nincsrecept (3) növekedés (6) óember (1) őrállók (1) ortodox kereszténység (2) pészach (1) posztmodern egyház (4) prédikáció (3) pszichológia az egyházban (2) ray comfort (3) Rick Warren-céltudatos (2) rick warren-céltudatos (1) segítség (1) segítség a szenvedésben (1) Stephen Kaung (2) szabadítás (1) szabadság (3) szellem lélek test (2) Szent Szellem munkája (2) szenvedés (1) szivárványszínű szvasztika (2) T. Austin-Sparks (3) tanítvánnyá tétel (2) teológiai különbségek oka (1) teremtés (1) tévtanítások az utolsó időkben (12) tévtanítók (9) the berean call (1) tíz szűz példázata (1) tozer (1) üdvösség (16) új ember (1) Új és és új föld (1) Új Jeruzsálem (1) új reformáció (2) univerzalizmus (1) uralkodás Krisztussal (3) úrvacsora (1) vallás (2) végidők (1) william paul young (1) Címkefelhő

Fosszilis halak

2013.08.01. 20:10 Kéry Zsuzsanna

Fossil Fish. Írta: Roger Oakland, Understand The Times International: Roger Oakland Ministries www.understandthetimes.org

Többezerféle hal csontvázai találhatók meg őskövületekben a világ minden részén. Uniformista geológusok a következő elmélettel álltak elő, hogy megmagyarázzák a vízben élő szervezetek létét a napjainkban víz által nem borított területeken.

Feltételezésük szerint a száraz területek évmilliók alatt fokozatosan a tengerszint alá süllyedtek és ezáltal a tenger el tudta önteni a szárazföldet. Ezután a folyamat után, szintén többmillió év alatt ugyanezek a területek kiemelkedtek a tengerszint fölé – immáron az elpusztult tengeri élőlények maradványaival, amelyek az óceáni üledékekbe temetve megkövesedtek.

A fosszilizáció folyamatának ezen magyarázata számos kérdést vet fel. A megkövesedett tengeri organizmusok finom és bonyolult struktúrái azt jelzik, hogy a fosszilizáció folyamata rövid időszak alatt lezajlik. Sőt, halkövületek milliárdjai azt mutatják szerte a világon, hogy a halál tulajdonképpen a pillanat töredéke alatt történt.

Megvizsgálhatjuk például a számtalan kövületet a Skócia felét borító Old Red Sandstone-nak (öreg vöröshomokkő) nevezett helyen. A megfigyelők szerint a terület vízi temetőre hasonlít, az ezernyi különféle helyszín mind a pusztulás ugyanazon jelenetére derít fényt. A körülbelül 16 ezer négyzetkilométeres területet lefedő, több, mint 45 méter vastag vöröshomokkő-réteg egyértelműen jelzi a katasztrófa jelentős léptékét. Fosszilis halakat találunk természetellenes tartásba torzulva, másokra hirtelen jött a pusztulás úszó helyzetükben.

Ugyanez a látvány tárul elénk Észak-Olaszországban, amely szintén arra mutat, hogy hatalmas mennyiségű hal pusztult el egyszerre. A palás kőzetekben halak ezreinek megkövült csontvázai találhatók. Legtöbb esetben a fosszíliák összezsúfolódtak, számos esetben pedig a bőrük színe átitatódott az őt körülvevő anyagba, jelezve, hogy a lerakódás azelőtt megtörtént, hogy a szövetek bomlani kezdtek volna.

Mi a története vajon ezeknek a kövületeknek? Mivel nyilvánvalóan nem tudunk megkérdezni senkit, aki megfigyelhette volna, hogyan történt a fosszilizáció, szemtanú segítsége nélkül kell következtetéseket levonnunk. Míg az evolúciós geológusok ragaszkodnak hozzá, hogy a fokozatossággal kapcsolatos elméletük megfelelően magyarázza a történteket, azok számára, akik nyitottan állnak a kérdéshez, egyértelmű, hogy ez a magyarázat felülvizsgálatra szorul.

Nyilvánvaló, hogy valami történt a föld történelmében, ami az élet masszív, nagyléptékű pusztulásával járt – nem csak halakéval és egyéb tengeri szervezetekével, hanem szárazföldi növényekével és állatokéval is. A Bibliában leírt nagy vízözön lehetséges magyarázat erre. Isten azt mondja, hogy elpusztított minden életet a földgolyón egy olyan esemény során, amely vízmozgással járt együtt. Azok számára, akik az igazságot keresik, bőséges bizonyíték található annak alátámasztására, hogy ez valóban megtörtént.

fish-fossil.jpg

21 komment

Címkék: evolúció-teremtés

A bejegyzés trackback címe:

https://hitvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr705438855

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

firecrest 2013.08.04. 13:09:24

Kedves Zsuzsa!

Régóta olvasom a blogod és számos kiváló cikket találtam itt építő jellegű hozzászólásokkal. Én csupán azt nem értem, hogy miért kell görcsösen bizonyítani Isten létezését és a bibliai igazságokat ilyen cikkek tálalásával?

Üdv: firecrest

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2013.08.04. 13:21:19

@firecrest: Szia,
én érdekesnek találom ezeket a cikkeket, és úgy gondolom, hogy megosztásra érdemesek. A bennünket körülvevő világ tényeit lehet ateista-evolúciós és hívő szemüvegen keresztül is szemlélni, én az utóbbihoz szolgáltatok érveket és magyarázatokat. Az iskolában csak az ateista verziót ismerhettük meg, nekem ezért kifejezett felüdülést jelent az ilyesmi.

firecrest 2013.08.04. 13:38:15

@Kéry Zsuzsanna: A szándék nemes nem vitatom azonban a világi emberek jelentős részének bármit is mondasz az evolúcióelmélet megcáfolására nem hiszik el. Náluk talán más módszerek bevetése lenne célravezető. Én sem tudom, hogy mik ezek de tanácsokat szívesen elfogadok:)

2013.08.06. 17:17:25

@firecrest: "Náluk talán más módszerek bevetése lenne célravezető."

Először is nem ártana utánajárni, hogy mi az evolúció és az evolúcióelmélet.

firecrest 2013.08.06. 17:57:02

@vegyészmérnök: Először is nem ártana utánajárni, hogy ki az Isten és mit jelentett ki a prófétákon keresztül. Elméletek jönnek mennek Isten szava örök.
"Az ég és a föld elmúlnak, de az én beszédeim soha el nem múlnak."
Márk 13, 31.

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2013.08.06. 21:19:30

@firecrest: De hiszen eppen ezert forditom ezeket a cikkeket :) Majd megprobalok olyanokat keresni, amelyek inkabb az evolucioelmelet filozofiai hattererol szolnak. Mit gondolsz?

2013.08.06. 21:38:38

@Kéry Zsuzsanna: Az ateista-gravitációs elméletről mikor olvashatunk kritikákat?

firecrest 2013.08.20. 15:46:34

@vegyészmérnök: A gratuláció nem engem illet én csak egy teremtmény vagyok.

2013.08.20. 20:39:17

@firecrest: Én a válaszodhoz gratuláltam.

Saccocoma 2013.09.29. 13:13:37

Kedves Zsuzsa!

Elfogadom, hogy a világot vallási szempontból akarod vizsgálni, de eközben ne feledkezz meg arról, hogy a tények és megfigyelések értelmezése csak néhány esetben lehet szubjektív. Geológusként most ezért szeretnék neked rávilágítani pár dologra.

"a pusztulás ugyanazon jelenetére derít fényt. A körülbelül 16 ezer négyzetkilométeres területet lefedő, több, mint 45 méter vastag vöröshomokkő-réteg egyértelműen jelzi a katasztrófa jelentős léptékét. Fosszilis halakat találunk természetellenes tartásba torzulva, másokra hirtelen jött a pusztulás úszó helyzetükben."
45 méternyi homokkő lerakódásához több százezer, de inkább több millió év szükséges. Miért? Külön szabály van arra, hogy 1 m üledék képződéséhez kb. 4 m vízréteg szükséges. Jelen esetben ez kb. 180 m vastag vízborítást feltételezne. Egyszeri kiülepedési esemény esetében 1 réteg képződik, belső határok nélkül, kaotikus belső szerkezettel. Az Old Red nem ilyen: ott láthatjuk, hogy számos réteg építi fel, belső szerkezetekben (pl keresztrétegzésben, ami áramlásra, folyóvízre utal) gazdag. A halak "természetellenes" tartása a bomlási folyamatoknak tudható be. A fosszíliák nem úszó helyzetben vannak, ez ugyanis azt feltételezné, hogy a vízbe "fagytak".

"hatalmas mennyiségű hal pusztult el egyszerre."
Ez egyáltalán nem biztos. A palás kőzetek képződési ideje gyakran nagy, ami azt jelenti, hogy kevés üledék lerakódása során sok idő telik el, lehetőséget adva, hogy a szokásosnál nagyobb legyen a fosszília/réteg arány. Viszont lehet, hogy egyes esetekben tényleg sokan pusztultak el egyszerre, ez általában tényleg katasztrofális eseményhez köthető, pl. oxigénhiány, vagy vízalatti üledékcsuszamlás.

"a bőrük színe átitatódott az őt körülvevő anyagba, jelezve, hogy a lerakódás azelőtt megtörtént, hogy a szövetek bomlani kezdtek volna."
Épp ellenkezőleg. Az "átitatódás" jellegzetes bomlási folyamat, azonban nem a bőrük (pikkelyeik) színe itatódott át, hanem a bomlás során eltávozó folyadékok vegyi folyamatai során történt átalakulás (általában ásványkiválás) a környező üledékben.

"Nyilvánvaló, hogy valami történt a föld történelmében, ami az élet masszív, nagyléptékű pusztulásával járt – nem csak halakéval és egyéb tengeri szervezetekével, hanem szárazföldi növényekével és állatokéval is."
Természetesen. Számos ilyen kihalási eseményt ismerünk, gyakorlatilag szinte 1-200 millió évente van egy kisebb-nagyobb kihalási esemény.

"A Bibliában leírt nagy vízözön lehetséges magyarázat erre."
Sajnos nem. Számtalan, nálamnál többet tudó ember leírta már, hogy egy vízözön miért lehetetlen, miért nincsen rá egyetlen(!) bizonyíték sem és mi minden cáfolja is azt.

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2013.09.29. 15:46:07

@Saccocoma: Szia, és köszi az értékes hozzászólást.
A fenti cikket én csak fordítottam, ezért nem tudok vitatkozni a benne foglalt állítások védelmében, és mivel nem vagyok geológus, készséggel el kell fogadjam, amiket írtál az üledékképződésről.

A globális vízözönnel kapcsolatban is elismerem, hogy fogalmam sincs, hogyan történhetett, de egyszer minden kétséget kizárólag meg fogom tudni a részleteket is. De addig is érdeklődéssel olvasom azokat a cikkeket, amelyek kísérletet tesznek egy lehetséges forgatóköny felállítására, és a jelen geológiai képződmények kialakulásának alternatív magyarázataira.

Saccocoma 2013.09.29. 20:00:31

@Kéry Zsuzsanna: Alternatív magyarázat? Sajnos azt kell mondjam, a vallási eredetű "alternatív magyarázatok" eleddig a minimális elvárásokat sem tudták hozni. A legtöbbnél meg egyszerűen csak a fejemet fogom; legjobb példa erre a Grand Kanyon özönvíz eredete. Lehet, hogy laikusként hihetőnek tűnhetnek, de hozzáértőként számomra még viccnek is rosszak.

2013.10.10. 23:32:45

@Saccocoma: Az a baj, hogy nem fogod tudni a részleteket, mert nem volt globális özönvíz.

2013.10.10. 23:33:38

@Kéry Zsuzsanna: @Saccocoma:

Bocsánat, ezt Zsuzsának szántam, csak véletlenül félrenyomtam.

Békési1955 2013.11.18. 09:21:18

"A bennünket körülvevő világ tényeit lehet ateista-evolúciós és hívő szemüvegen keresztül is szemlélni, én az utóbbihoz szolgáltatok érveket és magyarázatokat."

Az evolúciónak nincs köze egyik világnézethez sem, mert az egy tudományos elmélet és tudományág, amelyet hívő és nem hívő kutatók is művelnek. Ajánlom önnek az alábbi cikket, amit éppen egy hívő evolúciós kutató írt:

www.pnas.org/content/104/suppl_1/8567.full.pdf+html

Ön avval, hogy nem hozzáértő emberek írásait "érveknek" tekinti súlyos hibát követ el. Önön kívül ugyanis senki sem veszi komolyan Roger Oakland evolúcióval kapcsolatos kijelentéseit, mert ő nem szakember, nem rendelkezik biológiai ismeretekkel. Egy sarlatán. Aki az ő állításaival támasztja alá hitét, az degradálja azt.

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2013.11.18. 17:31:00

@Békési1955: "mert ő nem szakember, nem rendelkezik biológiai ismeretekkel. Egy sarlatán."

Ön egy másik hozzászólásában felrótta nekem azt, hogy lövésem sincs arról, amivel vitatkozom. Nos, ebbe a hibába Ön is beleesett, Roger Oakland ugyanis megtéréséig egy kanadai egyetemen tanított biológiát. Éveken keresztül, evolúciós szemszögből.

Békési1955 2013.11.18. 23:04:42

Ugyan Zsuzsa! Tudja, Roger Oakland ismert aktivista. Hiteles, felkészült ember ilyet, mint ami ebben a cikkben le van írva nem állíthat. Lásd Saccocoma megjegyzéseit. Amikor tőle olvas bármit, akkor hova teszi kritikai érzékét, szkeptikusságát? Ha talál, vagy olvas bármit, ami igazolni látszik a Bibliát, akkor az ön szerint igaz, minőségi, tudományos, igaz?
Kérem, nézzen utána, hogy Roger Oakland szerint mi az evolúció fogalma, és aztán hasonlítsa ezt egy valódi evolúciós biológus (aki mellesleg hívő) meghatározásával, itt:
www.pnas.org/content/104/suppl_1/8567.full.pdf+html
Láthatja majd, hogy Roger Oaklandnak fogalma sincs arról, hogy mi az evolúció.