HTML

Hitről szóló blog

"[A béreaiak] napról napra kutatták az Írásokat, hogy valóban így vannak-e ezek a dolgok." (ApCsel 17,11) _________________ "Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek." (1Kor 14,20)

Utolsó kommentek

Címkék

abortusz (3) antiszemitizmus (3) ateizmus (4) Atya (1) az ember felépítése (1) a halál és ami utána van (2) a hit fegyvere (1) a hívő jutalma (1) a kereszt munkája (2) a szenvedés értelme (1) a viskó kritika (1) biblia (5) bibliai próféciák (4) biblikus gyereknevelés (3) biblikus kereszténység (29) biblikus lelkigondozás (2) buddhizmus (2) bűn (5) c.s. lewis (1) cursillo (3) D.M. Panton (1) dalai láma (2) dave hunt (8) dinoszauruszok (1) egység krisztusban (3) Egyszerű fordítású Biblia (2) elragadtatás (1) első feltámadás (1) elveszíthető-e az üdvösség (8) emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház (13) én halála (2) én megtagadása (2) Eszménykép és valóság (3) evangélium (15) evangelizáció (7) evolúció-teremtés (16) Ezeréves Királyság (7) féloldalas tanítások (1) feltételek az Igében (1) fiúság (1) G.H. Lang (4) győzelmes keresztény élet (11) gyülekezet (17) gyülekezeti élet (2) hinduizmus (1) hit (6) hitélet problémái (1) hitvédelem (6) hit és cselekedetek (2) hívő élet nehézségei (9) homoszexualitás (2) hústest (2) húsvét jelentése (1) igazság (1) igaz és hamis megtérés (8) imádság-imádkozás (4) Istennel járni (1) istentisztelet (12) isten imádása (8) Isten munkája (1) ítélet (1) ítélkezés (1) izrael (2) jézus (11) Jób magyarázata (1) john macarthur (2) jutalom (3) Kánaán (1) karizmatikusság (3) katolicizmus (5) katolikus pap (4) kegyelem (2) kereszt (1) kereszténység (3) keresztényüldözés (1) keresztény filmek (1) keresztség-bemerítés (2) királyság (1) közösség (1) Krisztus a hívőben (1) Krisztus a mennyben (1) Krisztus bennünk (1) Krisztus és a Gyülekezet egysége (1) Krisztus ítélőszéke (5) Krisztus teljessége (1) Krisztus Teste (2) kritika (6) különbségtétel (1) külső sötétség (1) laodicea (1) lelkigondozás (1) megagyülekezetek (2) megszentelődés (1) megtérés (9) megtéréstörténet (5) méltónak lenni a jutalomra (2) mennyek királysága (2) menyegző (2) miért teremtett az Isten embert (1) misztikus-kontemplatív-spirituális (14) müller györgy (1) new age-okkultizmus-ezotéria (9) nincsrecept (3) növekedés (6) óember (1) őrállók (1) ortodox kereszténység (2) pészach (1) posztmodern egyház (4) prédikáció (3) pszichológia az egyházban (2) ray comfort (3) Rick Warren-céltudatos (2) rick warren-céltudatos (1) segítség (1) segítség a szenvedésben (1) Stephen Kaung (2) szabadítás (1) szabadság (3) szellem lélek test (2) Szent Szellem munkája (2) szenvedés (1) szivárványszínű szvasztika (2) T. Austin-Sparks (3) tanítvánnyá tétel (2) teológiai különbségek oka (1) teremtés (1) tévtanítások az utolsó időkben (12) tévtanítók (9) the berean call (1) tíz szűz példázata (1) tozer (1) üdvösség (16) új ember (1) Új és és új föld (1) Új Jeruzsálem (1) új reformáció (2) univerzalizmus (1) uralkodás Krisztussal (3) úrvacsora (1) vallás (2) végidők (1) william paul young (1) Címkefelhő

Mi a meditáció?

2013.09.05. 22:42 Kéry Zsuzsanna

Írta: Ray Yungen What Is Meditation?

Egészen pontosan mi is a meditáció? A meditáció, ahogyan legtöbben ismerjük, nem más, mint elmélyült, tudatos gondolkodás valamivel kapcsolatban. A New Age meditáció azonban ennek éppen az ellenkezője – az a lényege ugyanis, hogy megszabaduljunk minden gondolattól annak érdekében, hogy „lecsendesítsük” az elmét azáltal, hogy semleges, kikapcsolt állapotba helyezzük. Analógiával megvilágítva ez úgy néz ki, mint amikor egy sebesen zubogó patakot csendes kis tóvá változtatunk a víz szabad lefolyásának eltorlaszolásával. Pontosan ez a New Age meditáció célja: visszatartja az aktív gondolkodást és megváltozott tudatállapotot idéz elő. A következő magyarázat teljesen világossá teszi ezt a folymatot:

„Az elme lecsendesítésével kezdjük – sokaknak ez nem megy könnyen, de amikor az elme végre csendes és nyugodt, akkor válik lehetővé az Isteni Erő számára, hogy alászálljon és a fogadókész egyénbe lépjen. Először csak csordogál, később hullámokban jön. Egyszerre átformál és megtisztít; és ennek az erőnek a révén érjük el az isteni átalakulást.” (Holistic Health magazin, 1986 tél)

Ezt az állapotot nem szabad összekeverni a napközbeni álmodozással, amikor az agyunk egy adott témán időz. A New Age meditáció úgy működik, hogy egy bizonyos dolog tartómechanizmusként funkcionál, mígnem az elme gondolatok nélküli, üres lesz – azaz „lecsendesül”.

Az angol misztikus, Mandus testvér „This Wonderous Way of Life” c. könyvében beszámolt az ebben a világban átélt kalandjairól. „Beleolvadt a Fénybe”, amelyet úgy írt le, mint „a legnagyszerűbb élményt egész életében”, amely olyan „eksztázist” adott neki, amely „felülmúlt bármit, amit megérthető vagy leírható lett volna”.

Hogy megérthessük, ez a mozgalom valójában mivel jár, az Olvasónak meg kell értenie, mi történt Mandus testvérrel. Ő nem pusztán hitt valamiben intellektuális síkon, hanem egy természetfeletti találkozásban volt része. Az történt, hogy a meditáció révén mentális űrt hozott létre magában, és egy szellemi erő pedig megtöltötte ezt.

A gondolatok nélküli állapot kiváltására használt két leggyakoribb módszer a légzőgyakorlat, ahol a figyelem a légzésre összpontosul, és a mantrázás, amely egy szó vagy kifejezés ismételgetése. A folyamat lényege a koncentráció fenntartása és a fókuszálás, anélkül, hogy gondolkodnánk azon, amire összpontosítunk. A fókuszált dologgal kapcsolatos ismételgetés az, amely az elme kiüresedését kiváltja.

Vegyük például a „mantra” szót. A szanszkritból való fordítás szerint a „man” „gondolkodni”-t jelent, a „ti-a” pedig, hogy „megszabadulni valamitől”. A szó tehát azt jelenti: „megszabadulni a gondolatoktól”. A mantra akár fennhangon, akár csendben való ismételgetésével a szó vagy kifejezés lassan elveszíti a korábbi jelentését.
Ugyanez igaz a ritmusos légzésre, az ember fokozatosan kiiktatja a tudatos gondolkodást, míg végül megváltozott tudatállapotba nem kerül.

Emlékszem egy harcművészeti edzésre, amit láttam. Az edző hárommásodpercenként tapsolt egyet, miközben a tanulók meditáltak. A taps hangja úgyanúgy működött, ahogyan a légzés vagy a mantra is – valami, amire a figyelmüket összpontosíthatták az aktív gondolkodás leállítása érdekében.

A meditáció egyéb formái közé tartozik például a dobolás, táncolás és kántálás. Az üstdob hangjára történő meditáció a transz kiváltásának legáltalánosabb eszköze az afrikai, észak/dél-amerikai indián és brazil spiritiszta hagyományokban. Az iszlám világban a Szúfi Misztikus Testvériség vált ismertté a kántálás és rituális tánc révén, ők az ún. kerengő dervisek. Egy Rajneesh nevű indiai guru pedig az aktív meditáció egy formáját fejlesztette ki, amelyet dinamikus meditációnak hívnak, és az üstdob hangja, ugrálás és ütemes légzés kombinálódik benne.

(A folytatás Ray Yungen könyvében olvasható: For Many Shall Come in My Name)

8 komment

Címkék: new age-okkultizmus-ezotéria emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház misztikus-kontemplatív-spirituális

A bejegyzés trackback címe:

https://hitvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr665497245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

centurio1944 2013.09.05. 22:54:42

Kerengő derviseknek szokták magyarul hívni.
Ez a Ray Yungen alapokkal nincs tisztában.

Egyébként nem létezik olyan, hogy New Age meditáció, ezt Yungen találta ki, mint több mást is a cikkben. Gyenge, színvonaltalan, nem ért a témához.

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2013.09.05. 23:24:22

@centurio1944: Erről van szó.

"Many meditators select a scriptural passage or word to focus on and anchor their attention, often called a mantra." (Számos meditáló egy igeszakaszt vagy egy szót választ ki arra, hogy a figyelmét fókuszálja ill. rögzítése, ezt gyakran mantrának hívják)

"You can silently repeat your mantra in alignment with your breathing or anytime your mind begins to wander off. You can also create a mental picture in your mind to focus on. As you practice being still and calming your thoughts, you’ll sense a greater feeling of God’s presence and a greater sensitivity to hearing his voice." (Csendesen ismételhetjük a mantránkat a légzésünkkel összhangban, vagy bármikor, amikor a figyelmünk elkalandozik. Magunk elé is képzelhetjük, amire fókuszálunk. A csend és a gondolatok lecsendesítésének gyakorlásával jobban érezzük Isten jelenlétét és érzékenyebbé válunk meghallani a hangját.)

Pontosan arról van szó, amiről Yungen a fenti cikkben ír, ennek a gyakorlatnak semmi köze Isten jelenlétéhez, sem Jézushoz, sem a Bibliához. A Biblia itt ugyanis csak eszköz (mantra), Jézus éppenséggel azt mondta, hogy ne használjunk ismételgetést, mint a pogányok, Isten jelenléte helyett pedig egy démoni szellem köszön be.

Ennek tudatában vágjon bele aki akar a fent említett praktikákba.

centurio1944 2013.09.06. 00:15:03

@Kéry Zsuzsanna: Ez a Yungen még a nagyon szerteágazó amerikai Evangelical mozgalomban is szélsőséges véleményt képvisel. Ha ez a véleménye, lelke rajta, de szerintem teljesen rosszul látja a kérdést és a tárgyi ismeretei is hiányosak. Engem egy kicsit se győzött meg.

Amúgy pedig a Bibliából szinte bármit ki lehet olvasni. Nemrégiben megjelent egy könyv, amely kizárólag az amerikai Evangelical mozgalmak Biblia-értelmezéseivel foglalkozik. 17 kategóriában egyenként 3-4 fontosabb vélemény-áramlatot ismertet. Ennek alapján valaki kiszámolta, hogy nagyjából 5 millió variáció lehetséges. És akkor még csak az amerikai Evangelical mozgalmakról beszéltünk.
Nem hogy a fő kérdésekben nem értenek egyet, de még abban sem, hogy egyáltalán mik a fő kérdések.

Szóval nekem ez a Yungen egyáltalán nem hiteles.

centurio1944 2013.09.06. 00:38:19

A mantráknak nincs semmi jelentősége. Kimutatták, hogy bármilyen szó mondogatása (coca-cola, ingyombingyom, akármi) kiváltja a relaxáló hatást, ami kedvező a szervezet számára: csökken a vérnyomás, kitágulnak az erek, lassul a szívműködés, stb. Ateistákkal is kipróbálták, náluk is működött. Fölösleges misztifikálni.

firecrest 2013.09.06. 17:27:54

@centurio1944: " Amúgy pedig a Bibliából szinte bármit ki lehet olvasni." Teljesen igaz. Sok hívő csűri-csavarja az Igét ezzel bizonyítva igazát. Találkoztam olyan esettel, hogy a heti Igéket egymás mellé rakva örömteli arccal mutatta azoknak beteljesülését hívő társam. Ez nagyon hasonlít a horoszkóp értelmezésére.