HTML

Hitről szóló blog

"[A béreaiak] napról napra kutatták az Írásokat, hogy valóban így vannak-e ezek a dolgok." (ApCsel 17,11) _________________ "Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek." (1Kor 14,20)

Utolsó kommentek

Címkék

abortusz (3) antiszemitizmus (1) ateizmus (3) az ember felépítése (1) az én megfeszítése (1) a halál és ami utána van (2) a hit fegyvere (1) a hívő jutalma (1) a kereszt munkája (3) a szenvedés értelme (1) a viskó kritika (2) biblia (5) bibliai próféciák (4) biblikus gyereknevelés (3) biblikus kereszténység (29) biblikus lelkigondozás (2) buddhizmus (2) bűn (4) c.s. lewis (1) cursillo (3) D.M. Panton (1) dalai láma (2) dave hunt (8) dinoszauruszok (1) egység krisztusban (2) Egyszerű fordítású Biblia (2) elragadtatás (1) első feltámadás (1) elveszíthető-e az üdvösség (8) emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház (13) én halála (2) én megtagadása (2) Eszménykép és valóság (3) evangélium (15) evangelizáció (7) evolúció-teremtés (16) Ezeréves Királyság (7) féloldalas tanítások (1) feltételek az Igében (1) fiúság (1) G.H. Lang (4) győzelmes keresztény élet (11) gyülekezet (17) gyülekezeti élet (2) hinduizmus (1) hit (6) hitélet problémái (1) hitvédelem (6) hit és cselekedetek (2) hívő élet nehézségei (9) homoszexualitás (2) hústest (2) húsvét jelentése (1) igazság (1) igaz és hamis megtérés (8) imádság-imádkozás (4) Istennel járni (1) istentisztelet (12) isten imádása (8) Isten munkája (1) ítélet (1) ítélkezés (1) izrael (2) jézus (11) Jób magyarázata (1) john macarthur (2) jutalom (3) karizmatikusság (3) katolicizmus (5) katolikus pap (4) kegyelem (2) kereszt (2) kereszténység (2) keresztényüldözés (1) keresztény filmek (1) keresztség-bemerítés (2) királyság (1) közösség (1) Krisztus a hívőben (1) Krisztus a mennyben (1) Krisztus bennünk (1) Krisztus és a Gyülekezet egysége (1) Krisztus ítélőszéke (5) Krisztus Teste (2) kritika (5) különbségtétel (1) külső sötétség (1) laodicea (1) lelkigondozás (1) megagyülekezetek (2) megszentelődés (2) megtérés (8) megtéréstörténet (5) megváltás (1) méltónak lenni a jutalomra (2) mennyek királysága (2) menyegző (2) miért teremtett az Isten embert (1) misztikus-kontemplatív-spirituális (13) müller györgy (1) new age-okkultizmus-ezotéria (6) növekedés (5) óember (1) őrállók (1) ortodox kereszténység (1) pészach (1) posztmodern egyház (4) prédikáció (3) pszichológia az egyházban (2) ray comfort (3) Rick Warren-céltudatos (2) rick warren-céltudatos (1) segítség (1) segítség a szenvedésben (1) Stephen Kaung (2) szabadság (1) szellem lélek test (2) Szent Szellembe merülés (1) Szent Szellem munkája (3) szenvedés (1) T. Austin-Sparks (3) tanítvánnyá tétel (1) teológiai különbségek oka (1) teremtés (1) tévtanítások az utolsó időkben (12) tévtanítók (9) the berean call (1) the shack (1) tíz szűz példázata (1) tozer (1) üdvösség (17) új ember (1) Új és és új föld (1) Új Jeruzsálem (1) új reformáció (2) univerzalizmus (1) uralkodás Krisztussal (3) úrvacsora (1) vallás (2) végidők (1) william paul young (1) Címkefelhő

A legszabadabb ember

2015.08.12. 06:14 Kéry Zsuzsanna

Írta: Tim Challies 

Forrás / Source: The Man Who Is Most Free

Nem dicsekvésből írom, de a tegnapi volt életem legjobb igehirdetése; nyugodtan állíthatom, hogy végig ihletett volt. Hadd fejtsem ki bővebben! Ezen a nyáron, az esti alkalmakon áttekintettük a Biblia rövidebb könyveit. Egyik vasárnap elolvastuk magát a könyvet, majd a következő két vasárnapon az adott könyv fő témáiról tanultunk. Majd átléptünk a következőre, és így tovább. A tegnap esti feladatom tehát annyi volt, hogy felolvassam a Kolossé levelet, ami a legremekebb igehirdetés.

Nem volt túl sok időm gondolkozni a levélen az olvasása közben – leginkább arra figyeltem, hogy jól és folyamatosan olvassam. Egy résznek azonban mégis sikerült kiemelkednie a számomra. A harmadik fejezetnek közvetlenül az elején volt ez, ahol Pál a teológiát átfordítja a gyakorlatra, a Krisztus megváltásáról szóló jó hírt a hívő válaszára; itt pedig Pál nagyon erős ellentétet mutat be.

Az Újszövetség sok mindenben az ellentétekről szól. Új és ó, tiszta és tisztátalan, élő és halott, evangélium és törvény, egyebek. Itt, a Kolossé levélben pedig Pál a fönt és a lent ellentétét használja. „Gondoljatok az odafent s nem a földön való dolgokra” (Kol 3,2; Masznyik ford.). Majd pedig kifejti, hogy ez mit jelent, elmagyarázza, mit jelent úgy élni, hogy valaki a földön való dolgokra gondol, és mit úgy, hogy valaki a mennyei dolgokra. Akik a földiekkel törődnek, azokat fölemészti a szexuális erkölcstelenség, bálványimádás, gonosz kívánság. Telve vannak rosszindulattal, viszálykodással, irigységgel. Nem túl szép csomag. Azok viszont, akik átélték a megváltást, már szabadok szentnek, könyörületesnek, türelmesnek és nyugodtnak lenni.

Olyan világban élünk, amelyik pontosan ugyanazokat a bűnöket követi megszállottan, mint amelyekről Pál a világiasság, az alant való élet bizonyítékaiként beszél, és amely életstílust Isten gyűlöli. Az emberek szeretnek alant élni. És igen, van, amikor még keresztények is szeretnek alant élni, folytatni tovább a bűn régi útjait.

Az odafent és idelent ellentétéből azt látjuk meg, hogy a bűn szabadságnak tűnik ugyan, de valójában fogság. Ami örömteli önkifejezésnek tűnik, az valójában ártalmas dagonyázás. A bűn olyan, mint a disznó, amelyik a saját tisztaságát hirdeti, miközben az ólja sáros szennyében dagonyázik. Ránézünk, és látjuk, hogy tévelyeg, hiszen mocskos teljesen. Azok pedig, akik továbbra is a földieken gondolkoznak, szintén azt hihetik, hogy szabadok és tiszták, de valójában pontosan azokban a bűnökben dagonyáznak, amelyeket gyűlölniük kellene. Az igazi szabadság nem a bűn hajhászásában, hanem a bűn elutasításában rejlik. A legszabadabb ember az, aki megszabadult a bűn hatalmától.

9 komment

Címkék: szabadság bűn győzelmes keresztény élet

A bejegyzés trackback címe:

https://hitvedelem.blog.hu/api/trackback/id/tr217700246

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Arpicus 2015.08.13. 21:49:59

Üditő volt ezt az irást elolvasni.Vannak még helyek a világon ahol tanulmányozzák és élvezik az Igét.Jó lenne ilyen alkalmakon részt venni!Ahol a Biblia még Szentirás és ahol tisztelettel közelitenek feléje...És meg is adatik nekik,hogy megértsék mi is az adott ige üzenete és azt is,hogy hogyan és milyen módon alkalmazzák azt az életükben.Ihlető volt számomra ez az irás különösen azok után,hogy egyes blogokon egyre vadabban "boncolgatják"az Irast egyesek.Lehangoló olvasni ezeket az irományokat....és akkor jön ez az irás és felüdit és bátorit.Vannak még hivő emberek akiknek a Biblia Élő Ige,a Lélek Kardja és nem mitoszok és legendák gyűjteménye.Köszönöm a posztot!Nekem most nagyon kellett! :)

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2015.08.13. 22:29:26

@Arpicus: Köszönöm a visszajelzést, és nagyon örülök, hogy építő és üdítő volt ez az írás számodra!

Békési1955 2016.03.01. 17:16:58

Kedves Zsuzsa!
Nem érzed Tim Challies írását túlságosan leegyszerűsítettnek? Olyannyira leegyszerűsítettnek, hogy már szinte semmi köze sincs a valósághoz? Nem érzed, hogy sztereotípiákat pufogtat? Példaként csak néhány kijelentés:

"Akik a földiekkel törődnek, azokat fölemészti a szexuális erkölcstelenség, bálványimádás, gonosz kívánság."

"Telve vannak rosszindulattal, viszálykodással, irigységgel."

"Az emberek szeretnek alant élni." ???

" A bűn olyan, mint a disznó, amelyik a saját tisztaságát hirdeti, miközben az ólja sáros szennyében dagonyázik."

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2016.03.01. 17:32:21

@Békési1955: Kedves Békési1955!

Köszi a hozzászólást! Ez a bejegyzés Pál apostolnak a Kolossébeliekhez írt leveléről szól, abból idéz. Javaslom, hogy azt olvasd el, hiszen a szövegösszefüggésből sokkal jobban kiderül, hogy miről is van itt szó.

Békési1955 2016.03.01. 21:02:57

Természetesen olvastam, de hisz te is tudod, hogy Tim Challies az igét csak apropóként használja, hogy annak kapcsán véleményt nyilváníthasson a mai dolgokról, a mai emberekről. Nekem ezekkel a kijelentésekkel van gondom, ezeket idéztem előző üzenetemben. Szerinted ezek nem banális, szalmabáb kijelentések, amelyek valótlanságán kis belegondolással mindenki átlát?

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2016.03.02. 08:13:34

@Békési1955: Tim Challies írása hívőknek szól, közülük is kevesen értik meg - pont azok, akik továbbra is a földi érvényesülést és örömöket keresik, gazdagságra és hírnévre törekszenek. Pedig a hívők szabadsága nem azt jelenti, hogy szabadon vétkezhetünk, hanem éppen ellenkezőleg: szabadok vagyunk arra, hogy NE vétkezzünk.

Békési1955 2016.03.02. 11:44:47

Zsuzsa, alábecsülöd az emberek, és köztük a hívők, értelmi képességeit, és számomra túlzottan leegyszerűsített kijelentéseket teszel. "földi érvényesülést és örömöket keresik" írod elutasaítólag, pedig hát gondolom te is ezt teszed: földi érvényesülést és örömöket keresel. Én is, mindenki. Nincs ebben semmi bűn, ha az ember úgy keresi ezeket, hogy figyel és ügyel másokra is. Vannak olyanok is, akik
"gazdagságra és hírnévre törekszenek", de ez nagyon kevesek célja, ezt nem lehet általánosan kijelenteni minden emberre. A legtöbben, hívők és nem hívők egyaránt, tisztességesen akarnak élni és boldogulni.
A hívők szabadsága pedig ugyanolyan szabadság, mint a nem hívőké: vétkezhetnek, de úgy is dönthetnek, hogy nem vétkeznek. A túlnyomó többség nem vétkezik, mert nem a problémát keresi, hanem a nyugodt megélhetést.

Ezért gondolom valóságtól elrugaszkodottnak és álszentnek Tim Challies kijelentéseit is. Abszolút nonszensz, hogy "Az emberek szeretnek alant élni." Mint ahogy az is, hogy "Telve vannak rosszindulattal, viszálykodással, irigységgel.". Ez egy kifejezetten rosszindulatú általánosítás Tim Challiestól.
Az pedig egyenesen abszurd, hogy " A bűn olyan, mint a disznó, amelyik a saját tisztaságát hirdeti, miközben az ólja sáros szennyében dagonyázik." Ugye, tudod, hogy még a disznó sem "szeret alant élni", azaz sáros szennyében dagonyázni, ha élhet saját, természetes életterében. A szerencsétlen viszont nem tud mást tenni, mint sáros szennyében dagonyázni, ha van egy felelőtlen és nemtörődöm gazdája, aki nem takarítja azt az ólat, amibe bezárta.
Hogy lehet ilyen és hasonló kijelentéseket szó nélkül hagyni, sőt ihletett igehirdetésnek tartani?

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2016.03.03. 12:14:36

@Békési1955: Tegnap óta gondolkodom, mit írjak neked, amikor az imént egy ismerősöm ezt az idézetet osztotta meg a facebookon. Ez az én válaszom is.

"Egyre komolyabban akarom venni a hitemet, még inkább szeretnék elszakadni ettől a világtól, egyre inkább készen akarok állni a mennyre, jobban, mint valaha eddigi életemben. Azt akarom, hogy olyan éles legyen a fülem, hogy felismerje az ellenség hangját, akár a vallásból, akár a politikából, akár a filozófiákból jön... Inkább kiállok és mindenki ellensége leszek, mint hogy a tömeggel együtt meneteljek a teljes pusztulás felé. Te is így érzed?". (Tozer).

Békési1955 2016.03.03. 14:54:07

Nem, nem érzek így. Nem elszakadni szeretnék ettől a világtól, hanem minél jobban megismerni. Nem ellenséget keresek, hanem barátokat, emberiességet, empátiát, méltányosságot, szépséget és boldogságot. Az ember azért közösségi lény, mert nyilvánvaló, hogy együtt menetelve sokkal jobban érezzük magunkat, sokkal jobban boldogulunk, mint egymással szembe menve, ellenségeket keresve. Szerintem hamis prédikátor az, aki szerint az emberek szeretnek alant élni (lásd Tim Challies), vagy aki mindenki ellensége akar lenni (lásd Tozer).