HTML

Hitről szóló blog

"[A béreaiak] napról napra kutatták az Írásokat, hogy valóban így vannak-e ezek a dolgok." (ApCsel 17,11) _________________ "Testvéreim, ne legyetek gyermekek a gondolkozásban, hanem a rosszban legyetek kiskorúak, a gondolkozásban ellenben érettek legyetek." (1Kor 14,20)

Utolsó kommentek

Címkék

abortusz (3) antiszemitizmus (1) ateizmus (3) az ember felépítése (1) az én megfeszítése (1) a halál és ami utána van (2) a hit fegyvere (1) a hívő jutalma (1) a kereszt munkája (3) a szenvedés értelme (1) a viskó kritika (2) biblia (5) bibliai próféciák (4) biblikus gyereknevelés (3) biblikus kereszténység (29) biblikus lelkigondozás (2) buddhizmus (2) bűn (4) c.s. lewis (1) cursillo (3) D.M. Panton (1) dalai láma (2) dave hunt (8) dinoszauruszok (1) egység krisztusban (2) Egyszerű fordítású Biblia (2) elragadtatás (1) első feltámadás (1) elveszíthető-e az üdvösség (8) emerging-keresőcentrikus-posztmodern egyház (13) én halála (2) én megtagadása (2) Eszménykép és valóság (3) evangélium (15) evangelizáció (7) evolúció-teremtés (16) Ezeréves Királyság (7) féloldalas tanítások (1) feltételek az Igében (1) fiúság (1) G.H. Lang (4) győzelmes keresztény élet (11) gyülekezet (17) gyülekezeti élet (2) hinduizmus (1) hit (6) hitélet problémái (1) hitvédelem (6) hit és cselekedetek (2) hívő élet nehézségei (9) homoszexualitás (2) hústest (2) húsvét jelentése (1) igazság (1) igaz és hamis megtérés (8) imádság-imádkozás (4) Istennel járni (1) istentisztelet (12) isten imádása (8) Isten munkája (1) ítélet (1) ítélkezés (1) izrael (2) jézus (11) Jób magyarázata (1) john macarthur (2) jutalom (3) karizmatikusság (3) katolicizmus (5) katolikus pap (4) kegyelem (2) kereszt (2) kereszténység (2) keresztényüldözés (1) keresztény filmek (1) keresztség-bemerítés (2) királyság (1) közösség (1) Krisztus a hívőben (1) Krisztus a mennyben (1) Krisztus bennünk (1) Krisztus és a Gyülekezet egysége (1) Krisztus ítélőszéke (5) Krisztus Teste (2) kritika (5) különbségtétel (1) külső sötétség (1) laodicea (1) lelkigondozás (1) megagyülekezetek (2) megszentelődés (2) megtérés (8) megtéréstörténet (5) megváltás (1) méltónak lenni a jutalomra (2) mennyek királysága (2) menyegző (2) miért teremtett az Isten embert (1) misztikus-kontemplatív-spirituális (13) müller györgy (1) new age-okkultizmus-ezotéria (6) növekedés (5) óember (1) őrállók (1) ortodox kereszténység (1) pészach (1) posztmodern egyház (4) prédikáció (3) pszichológia az egyházban (2) ray comfort (3) Rick Warren-céltudatos (2) rick warren-céltudatos (1) segítség (1) segítség a szenvedésben (1) Stephen Kaung (2) szabadság (1) szellem lélek test (2) Szent Szellembe merülés (1) Szent Szellem munkája (3) szenvedés (1) T. Austin-Sparks (3) tanítvánnyá tétel (1) teológiai különbségek oka (1) teremtés (1) tévtanítások az utolsó időkben (12) tévtanítók (9) the berean call (1) the shack (1) tíz szűz példázata (1) tozer (1) üdvösség (17) új ember (1) Új és és új föld (1) Új Jeruzsálem (1) új reformáció (2) univerzalizmus (1) uralkodás Krisztussal (3) úrvacsora (1) vallás (2) végidők (1) william paul young (1) Címkefelhő

Utolsó kommentek:

TanNé · http://erkolcstan.blog.hu/ 2019.04.14. 11:05:01

Apologetika lefordítva hitkomisszárság

Nem kellenek itt a görög főIstenekre (Apollonra) hajazó hangzatos elnevezések. Az apologetika lefordítva JahveZsidóSátánIsten iránti hitkomisszárságot jelent.

erkolcstan.blog.hu/2019/04/14/apologetika_leforditva_hitkomisszarsag

Bejegyzés: Szórakoztató valláskritika - játék a tűzzel

IGe. 2019.03.14. 09:09:09

Szórakoztató Valláskritika

A nevetés a legfőbb szentség mert a Bölcs és a Biztos eltűri. Aki meg nem elég bölcs hozzá, azt remélem bosszantjuk. Az ateizmust egy ellenvallásnak tekintjük, így azt is cikizzük. A vallások bírálata, kritizálhatósága, vagy a velük szembeni emberbarát szkepticizmus, ugyanolyan alapvető emberi jog, mint a gyakorlásuk.

forum.index.hu/Article/showArticle?t=9239635

Bejegyzés: Szórakoztató valláskritika - játék a tűzzel

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2018.04.12. 09:06:53

@Ferenc Lux: Esetleg ajánlom figyelmébe a másik blogomat, ahol már igyekeztem nem szűklátókörű írásokat feltenni; ezeknek a szellemisége nyitott és a kegyelemből fakad: hitunkcelja.wordpress.com/

Bejegyzés: A Mai Ige című áhítatos füzet kritikája

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2018.04.12. 06:48:48

@Ferenc Lux: Igaza van, Ferenc, le is veszem ezt a posztot. Már bennem volt egy ideje, hogy le kéne venni, nem én írtam ugyan, de az én látásom is megváltozott. Köszönöm, hogy jelezte.

Bejegyzés: A Mai Ige című áhítatos füzet kritikája

Ferenc Lux 2018.04.12. 01:03:36

Ostoba, korlátolt kritika. Addig bírtam olvasni, hogy "humanizmust kevernek bele." És??? Isten ne lenne humanista? Végre egyszer találtam olyan keresztény szövegeket, amiktől nem viszolygok! Legtöbben csak egoista álhívők vagytok.

Bejegyzés: A Mai Ige című áhítatos füzet kritikája

Batyuvitéz 2017.12.16. 13:37:55

Még egy kérdés: idézehetek a blogomon a blogodról név és link kíséretében?

Bejegyzés: Minecraft: barát vagy ellenség? 2. rész: a New Age propaganda

Batyuvitéz 2017.12.16. 13:27:00

Igen. Sokunknak kell a gyakorlati eligazítás. Úgy tapasztalom általában a férfiak fogékonyabbak a konkrétumokra. Melyik az új blogod?

Bejegyzés: Minecraft: barát vagy ellenség? 2. rész: a New Age propaganda

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2017.12.16. 13:24:42

@Batyuvitéz: Kedves Zsolt!
Örülök, ha tetszenek a feltett írások! Sajnos kicsit elhanyagoltam mostanában ezt a blogot, mert pár éve indítottam egy másikat is, amelyik kicsit más, kicsit elvontabb szemléletű, de látom, hogy ezek is nagyon fontos, gyakorlati témák, amelyekkel foglalkozni kell.
Nagyon köszönöm a visszajelzésedet!
Zsuzsa

Bejegyzés: Minecraft: barát vagy ellenség? 2. rész: a New Age propaganda

Batyuvitéz 2017.12.16. 13:13:48

Kedves Zsuzsanna!
Most akadtam rá a blogodra, és folyamatosan olvasom. Nagyon jól működik nálad a megkülönböztetés kegyelme (biztos érted, mire gondolok). Köszönöm hogy ezeket megosztod.

New age-es mocsárból lettem hívő katolikus, ezért sokat foglalkozom azzal, hogy a blogodban feltett kérdésekhez hasonlóakra választ keressek, és sok esetben hasonlóan látom a helyzetet, mint te.

Ne hagyd abba az írást és a fordításokat!
Zsolt

Bejegyzés: Minecraft: barát vagy ellenség? 2. rész: a New Age propaganda

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2017.01.02. 08:18:13

@dzsaszper: Köszi szépen, hogy így összeszedted! Érdekes módon, mostanában belefutottam néhány szerzőbe, akiket korábban misztikusnak tartottam, de rájöttem, hogy pusztán az zavart, hogy tételes teológia és dogmatika helyett Krisztus személyes megismerésére helyezték a hangsúlyt (pl. Margaret E. Barber, Jessie Penn-Lewis).

Mert az is nagy dolog, ha sokat tudunk az igazságRÓL, de ha gyakorlati, személyes módon ismerjük az Igazágot, abból valódi élet fakad, és ez másokra is önkéntelenül, természetes módon kiárad. Tehát sokkal jobb, ha egy testvérnek bár nincs hibátlan látása egynémely dologban, viszont szereti az Urat, és Vele éli a mindennapjait - mint ha tökéletes teológiája van, viszont hiányzik belőle az Úr bensőséges ismerete, és nem látszanak rajta Krisztus jellemvonásai. Lehet mindkét ember újjászületett hívő, de az egyikből élet, a másikból halál árad a többiekre a gyülekezetben (én a második típusú ember voltam, és bár azt mondhatnám, hogy legalább a teológiám hibátlan volt, de az sem.).

Hogy a tárgyhoz visszatérjek, revideálom az álláspontomat: ha valakit a Lectio Divina közelebb visz Krisztushoz, akkor hajrá :) (én ezzel együtt azért még tartózkodom :) )

(a linkekkel nem tudom, mi van, keresgéltem az admin-felületen, de nem találtam meg az erre vonatkozó panelt. Elvileg nem tiltottam le a linkek beszúrását, azért csodálkozom.)

Bejegyzés: Régi-új eretnekségek: Klaus Douglass és az új reformáció – 2. rész

dzsaszper 2017.01.01. 23:39:38

Úgy látom, linkek beszúrása tiltva van, legközelebb nem próbálkozom vele.

Bejegyzés: Régi-új eretnekségek: Klaus Douglass és az új reformáció – 2. rész

dzsaszper 2017.01.01. 23:38:06

@Kéry Zsuzsanna: erre külön is válaszolok.

Nem újonnan született embernek, embereknek a lectio divinát legfeljebb keresztény közösségben való kipróbálásra merném ajánlani. Egyénileg, vagy érdeklődők csoportjának semmiképp.

Bejegyzés: Régi-új eretnekségek, 3. rész – Spirituális élménykeresés: Klaus Douglass és a megalapozatlan hit

dzsaszper 2017.01.01. 23:36:29

@Kéry Zsuzsanna: a lectio divina kapcsán a másik posztnál válaszoltam, szerintem a latin meditatio (elmélkedés) félreértésén alapul a kritika.
A XII. századi szerzetesrendekben a meditatio egész mást jelentett a lectio (bibliai rész) felolvasás után, mint a ma ismert okkult meditációk.

Bejegyzés: Klaus Douglass és a Biblia ihletetlensége

dzsaszper 2017.01.01. 23:31:13

@Kéry Zsuzsanna: az Istenben való gyönyörködés a saját fordításom a kontemplációra -- amit a klasszikus fordítás szemlélődésnek, Isten szemlélésének nevez.

Ami a névadást illeti, meg a módszert, a lectio divina nem egy új dolog, amit most neveztek el, vagy újkeletű módszer...

Így gyorsan utánaolvasva elnevezés legalábbis a Kr. utáni III. századig megy vissza, olyan szerzők használták ezt a szófordulatot, mint Origenész, Potiers-i Hilár, Augusztinusz (Hippói Ágoston), Milánói Ambrus, Nursiai Benedek...

Azután ezt követően a bencés, ciszterci, kartauzi rendek mindennapi életvitelében ment tovább a dolog, kb. a XII. századig, amikor is így jó évezred után leírt módszer lett belőle...

Szóval, nem tudunk a III.-IV. századba visszamenni, hogy miért az elnevezés... az legalábbis kiderül, hogy a módszer a középkori szerzetesrendekhez és egy idő után a regulájukhoz kötődik -- tehát ahhoz, hogy a rend ismereteit az új tagoknak átadhassák. Mai szóval élve kicsit durván fogalmazva ez a tanítványozás eszköze lehetett úgy hét-nyolcszáz éve.

Amikor a módszert a négy latin szóval (lectio (olvasás) meditatio (elmélkedés -- igen, ide passzol a Zsolt 1,2 :) ) - oratio (imádság) - contemplatio (szemlélődés, avagy saját fordításomban gyönyörködés -- ide meg a Zsolt 73, 25 :) ) leírták, a meditáció szónak sehol nem voltak meg a mai negatív konnotációi...
Ez a fajta elmélkedés talán arra szolgál, hogy a Szentlélek szólítson meg minket a szövegen keresztül, ne mi akarjunk bármit is beleolvasni a szövegbe...

A lectio divina esetében kerülendő a színtísztán analitikus elemzés, brainstorming, agyalás -- remélem, érted, mire próbálok utalni. És ezért az ige újra és újra olvasása, ízlelgetése, az elmélkedés, majd az erre alapuló és válaszoló ima... és olykor elfogynak a szavak, és marad a gyönyörködés Istenben.
Dióhéjban, szerintem ennyiről szól a "módszer".

Saját tapasztalataim szerint ennyiről szól a lectio divina, nekünk protestánsoknak is van mit tanulnunk katolikus testvéreinktől -- természetesen mindent megvizsgálva és a jót megtartva, a gonosz minden formájától tartózkodva. A magam részéről semmi okkult dologgal nem találkoztam a lectio divina kapcsán.

Annyit meg kell jegyezzek, hogy egyik másik középkori misztikus, amikor a szinte leírhatatlant próbálja szavakba önteni, gyakran igencsak furcsán és szó szerint nem értelmezhető módon fogalmaz...

Nemrég megtaláltam -- meglepetésre priaristáknál -- <a href="http://www.szepi.hu/irodalom/kedvenc/kc_026.html">Douglass 96 tételét</a>, és ha valamit azonnal a szemére tudok vetni, az az, hogy itt-ott ő is könnyen félreérthetően fogalmaz, különösen a 85. és a 89-96 tételeknél.

Bejegyzés: Régi-új eretnekségek: Klaus Douglass és az új reformáció – 2. rész

dzsaszper 2017.01.01. 22:35:01

Kedves Zsuzsa,

köszönöm ezt a gyors választ!

Egyáltalán nem baj, ha idővel változik a meglátás -- a minden megvizsgálása és jó megtartása a saját gondolatainkra és elképzeléseinkre is vonatkozik :)

Bejegyzés: Régi-új eretnekségek: Klaus Douglass és az új reformáció – 1. rész

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2017.01.01. 15:05:06

@dzsaszper: Istenben gyönyörködni a legjobb dolog. Zsolt 73,25: Kicsodám van az egekben? Náladnál egyébben nem gyönyörködöm e földön!

Ennek mondjuk köze nincs a Lectio Divinához szerintem :) Akkor már sokkal inkább ennek:
"Boldog ember az, aki nem jár a bűnösök tanácsa szerint, nem áll a vétkesek útjára, és nem ül a csúfolódók székére, hanem az Úr törvényében gyönyörködik, és az ő törvényéről elmélkedik éjjel-nappal." (Zsolt 1,1-2).

Ahogy a másik hozzászólásodnál említettem, nekem alapvetően most inkább az a bajom az egésszel, hogy minek neki nevet adni, és miért kell úgy csinálni ezt, mint egy módszert? Hiszen spontán is az fakad a hívőből, aki meg akarja ismerni az Urat, hogy az Ő dolgain gondolkodik, és az Igét is úgy olvassa, hogy az Ő gondolatait akarja megismerni belőle, gyönyörködik benne stb. Ez teljesen normális szerintem. Sőt, ez a normális.

Bejegyzés: Régi-új eretnekségek: Klaus Douglass és az új reformáció – 2. rész

dzsaszper 2017.01.01. 14:50:11

Mint a többi posztnál írtam,
1. sok év késéssel kapcsolódom a vitához -- most találtam a blogra, egy másik blog felkeltette az érdeklődésemet Douglass könyvével kapcsolatban, és a Google segítségével körbenéztem, mi mást találok róla.

2. mint a többi posztnál megjegyeztem, inkább megírom újra, a MEKDSz-ben gyakorolt Lectio Divinának -- még ha távolról nézve hasonlónak is tűnhet hozzá -- semmi köze a mantrához és a keleti vallások praktikáihoz, az értelmet sem kapcsolja ki, az értelem kontrollja végig megmarad, erre a legkevésbé sem irányul, a célja az értelmet is bevonva gyönyörkodni Istenben.
Ha ez problémás, akkor egyebek mellett a 73. zsoltár 25. verse is problémás... meg egy sor más igehely, a teljes egyháztörténet, konkrétan a Westminsteri Hitvallás és még sorolhatnám kb. az összes ókori egyházatyát és az összes reformátort...

Bejegyzés: Régi-új eretnekségek: Klaus Douglass és az új reformáció – 2. rész

Kéry Zsuzsanna · http://hitvedelem.blog.hu/ 2017.01.01. 14:48:18

@dzsaszper: Végül is a lényeg az szerintem, hogy ki és milyen szívbéli szándékkal csinálja. Ha nem újonnan született ember vallásos élménykeresésből merül bele az ilyesmibe, az aligha különbözik az ezotériától, ha viszont olyan, aki személyesen ismeri az Urat, azaz a szelleme élő Isten számára, és a célja az, hogy Krisztust mélyebben megismerje, ott nyilván más folyamatok fognak lejátszódni közben.

Bejegyzés: Régi-új eretnekségek, 3. rész – Spirituális élménykeresés: Klaus Douglass és a megalapozatlan hit